Annons
Växjö

Utnyttja dina rättigheter!

Eleverna i klass 9A på Elin Wägnerskolan har som en uppgift skrivit krönikor där de skulle ”kommentera aktuella händelser utifrån sig själva i samhället".
Här är Nea Soto Thompsons krönika.
Växjö • Publicerad 20 april 2023
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nea Soto Thompson skriver en krönika om att utnyttja våra rättigheter.
Nea Soto Thompson skriver en krönika om att utnyttja våra rättigheter.Foto: Montage

Jag kommer ihåg i höstas förra året, på valdagen. När jag skulle följa med mamma och pappa till vallokalen. Pappa kom ut i hallen med kostym. Jag blev ytterst förvånad, och jag ska erkänna att jag blev lite generad också. Gå runt med någon iklädd kostym, en helt vanlig dag? Nej tack! Jag frågade pappa om han var tvungen att ha den på sig. Han förklarade att möjligheten att rösta är ett privilegium och ska ses som något vackert och ärofyllt, att få vara med och bestämma vilka som ska leda vårt land. Att för min pappa som tvingats fly från diktaturen i Chile på 70-talet hade turen att bli mottagen av ett land där demokrati ses som en självklarhet. Att demokrati är just en självklarhet stämmer inte hos 87% av jordens befolkning som lever utanför demokratins ramar.

Det gjorde mig upprörd när jag såg att valdeltagandet hade minskat från 84,2% i valet 2018 till 80,5% 2022. Vad beror det på? Har vi blivit för lata så att folk helt enkelt inte orkar ta sig till vallokalerna? Eller väljer folk att medvetet frånsäga sig sina demokratiska rättigheter (som bara begärs av dem var 4:e år)? Just i förra årets val skiljde det endast ett mandat mellan de två olika blocken. De som faktiskt sitter i regeringen hade kunnat vara helt andra personer om alla bara hade valt att lägga sin röst, för att på så sätt uppfylla sin plikt i ett demokratiskt samhälle. Om det inte hade skett ett regeringsskifte skulle vi sluppit alla klagomål när riksdagen inte höll upp de löften som vi matades med hela hösten. Som sedan inte ens genomfördes. Att upprätthålla demokratin i samhället är viktigt för att andra länder ska ha möjligheten att ta efter, men också för Sverige att kunna underhålla demokratin och göra den starkare för framtiden.

Annons

Faktumet att folk som väljer att inte rösta irriterar mig till en helt annan grad. Värre än folk som inte tvättar händerna på offentliga toaletter. Så finns det också de som är snäppet värre - värre än när det inte finns wi-fi på tågen - nämligen de som inte röstar men ändå envisas med att klaga på regeringen och deras styre. Liksom hallå! Ni hade er chans att få vara med att bestämma. Skulle man inte bara kunna skicka de på ett utbytesår till Nordkorea? Sedan kan vi fråga dem om de hellre hade velat ha en diktatur.

Jag har tänkt mycket på det som min pappa berättade och på hur vi i Sverige tar vår demokrati för givet. Några av de hela 70% av jordens befolkning som lever i en diktatur hade förmodligen slängt sig över chansen att få rösta i hederliga och rättvisa demokratiska val för att få uttrycka sina åsikter och kunna påverka. Många på jorden lever under horribla omständigheter som fattigdom, tvångsarbete och förtryck. Detta i länder där folk inte har något att säga till om, utan bara blir tillsagda att lyda staten. Jag tror att det är svårt för en själv att tänka sig hur det ens hade varit att känna känslan av uppgivenhet och rädsla. Att inte kunna påverka sin och andras tillvaro, utan att vara rädd för att det kan ge förödande konsekvenser för en själv och ens familj.

Jag vill uppmuntra er som inte röstade att lämna era hem och ta er en promenad till närmsta vallokal och lägga in era röster i framtiden. Om du nu medvetet valde att inte rösta för din levnadsstandard de kommande 4 åren, har du inte heller rätt att klaga på resultatet. Se till att utnyttja dina rättigheter och hjälp till att stärka världens demokrati för en rättvis framtid!

Nea Soto Thompson

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons