Annons

Utpekad mördare uppehåller sig i länet – svensk polis informerad av främmande stat

En misstänkt mördare uppehåller sig på en ort i Kronobergs län. Det har en främmande stat nyligen informerat svensk polis om. Den utpekade mördaren har ännu inte förhörts.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2023
Polishuset i Växjö
Polishuset i VäxjöFoto: Filip Sjöfors

Fallet leds i Sverige av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål som bland annat har hand om alla ärenden som handläggs av säkerhetspolisen.

Landet som vänt sig till svensk polis vill att den utpekade personen snarast ska höras som misstänkt – bland annat för mord. Allt enligt reglerna om internationell rättshjälp i brottmål.

Annons

Den misstänkte mördaren begärde själv att få den erfarne Växjöadvokaten Gunnar Larsson som offentlig försvarare. Det är en önskan som tillgodosetts.

Gunnar Larsson säger att han inte kan uttala sig om ärendet, han vet helt enkelt ännu inte någonting närmare beträffande misstankarna.

– Det ska hållas förhör inom några veckor, men jag tror inte att det är spikat något datum. Det här är en framställan från någon främmande stat som vill få personen utlämnad misstänkt för brott, konstaterar advokaten.

Vilket land begäran om förhör kommer ifrån är enbart känt i en snäv krets inom det svenska rättsväsendet. Planen är alltså att förhöret ska genomföras inom kort för att förhörsuppgifterna så snart som möjligt ska kunna lämnas vidare till den aktuella statens polis.

Den främmande statens närmare anklagelser mot personen lyder under förundersökningssekretess. Den utpekade är inte frihetsberövad.

Enligt vad Smålandsposten erfar förekommer över huvud taget inte den misstänkte mördaren i det svenska belastningsregistret.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons