Annons
Växjö

Utredning ska tillsättas för att korta ambulanstider

Växjö • Publicerad 11 mars 2023
Magnus Carlberg (S)
Magnus Carlberg (S)Foto: Marie Fransson

Under de senaste tio åren har väntetiden för ambulans i bland annat Växjö och Ljungby ökat, visade en kartläggning som Hjärt-Lungfonden har gjort baserad på statistik från SOS Alarm i höstas. I Växjö och Ljungby, som har sjukhus i kommunerna, är väntetiden knappt 14 minuter.

Ungefär 10 000 personer i Sverige drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Forskning har visat att chansen att överleva är dubbelt så stor om den drabbade får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans.

Annons

Med anledning av det har Socialdemokraterna skickat en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.

I skrivelsen vill partiet att en analys över orsaken till de längre väntetiderna och förslag för att minska dessa ska tas fram. Nu har skrivelsen besvarats av hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott i positiva ordalag.

– Vi är nöjda med att vår skrivelse nu leder till att man ser över hur vi kortar väntetiderna på ambulans och hur vi på bästa sätt organiserar och följer upp ambulansverksamheten i Kronoberg. Det är viktigt att vi har bra täckning i hela vår region – oavsett om man bor på landsbygd eller i tätort ska känna sig trygg med att ambulansen snabbt är där om något händer. Det känns väldigt bra att vi är överens om det över partigränser och tillsammans kommer jobba för att minska väntetiderna, säger Magnus Carlberg (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu ska en utredning tillsättas för att bland annat utreda hur man ska kunna korta ner responstiden för ambulanser och vilka förbättringsåtgärder man kan tillta.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons