Annons

Utsattes för mordförsök – offren åtalas för grovt vapenbrott

Två män blev beskjutna på Araby med automatvapen och polisen jobbar med att ta reda på skyttens identitet.
Men nu åtalas offren för grovt vapenbrott sedan deras DNA hittats på en pistol efter skottlossningen.
Växjö • Publicerad 24 augusti 2023

– De två männen som jag på måndag åtalar för grovt vapenbrott är de som själva blev beskjutna med flera skott från ett automatvapen, sa åklagare Tommy Sköld förra veckan och tillade:

– När det gäller att ta reda på vem det var som sköt har vi inte kommit så långt som önskat. Vi jobbar fortfarande aktivt med den utredningen.

Annons

Den uppmärksammade skjutningen med automatvapen inträffade på Araby under torsdagskvällen den 20 april i år. Många privatpersoner hörde skottlossningen och flera blev vittnen till mordförsöken.

Med hjälp av DNA-bevisning på en pistol åtalas nu två män, som själva blev beskjutna på Araby med automatvapen, för grovt vapenbrott.
Med hjälp av DNA-bevisning på en pistol åtalas nu två män, som själva blev beskjutna på Araby med automatvapen, för grovt vapenbrott.Foto: Carl Carlert

De som åtalas för att ha hanterat en pistol är en 27-åring bosatt i Tingsryd och en 26-årig Växjöbo. Deras pistol hittades vid husrannsakan i ett förråd efter skottlossningen.

Båda två förnekar brott och försöker förklara hur DNA-spår från dem hamnat på pistolen.

– Det kan vara innovativa förklaringar om sekundära överföringar, säger Tommy Sköld.

I en av de misstänktas telefon har polisen hittat en bild på en pistol.

– Det finns foton och det har gjorts jämförelser även av NFC. Resultatet är att det finns betydande likheter mellan fotot och den beslagtagna pistolen.

Varför sker den här skottlossningen?

– Som jag uppfattar det är detta uppgörelser i den kriminella miljön. Sedan har det varit väldigt svårt att få reda på varför det just sker där och då. Vi har inte fått svar på den frågan från någon som vi hört, säger åklagare Tommy Sköld.

Det finns kopplingar till fallet där en k-pist hittades i en bil på Prebendevägen i Växjö enbart några dagar innan skottlossningen.

Nyligen dömdes en 29-årig Växjöbo, som är nära släkt med 27-åringen som bor i Tingsryd, till fängelse i två och ett halvt år för grovt vapenbrott gällande k-pisten.

Annons
Daniel JohanssonSkicka e-post
Adam SjöborgSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons