Annons

Utveckling och ledarskap i fokus för Växjös kommunchef – ”Man kan aldrig stå still”

Att vara öppen för omvärldsspaning och att ständigt vilja utvecklas är hjärtefrågor för Växjös nya kommunchef Catharina Rydberg Lilja. Just det starka drivet och entreprenöriella förhållningssättet är något hon tycker är utmärkande för Växjö.
– Det är viktigt att våga fortsätta utvecklas. Man kan aldrig stå still.
Växjö • Publicerad 5 november 2023
Det finns framåtanda och en stark entreprenörsanda i Växjö kommun, menar Växjös nya kommunchef Catharina Rydberg Lilja.
Det finns framåtanda och en stark entreprenörsanda i Växjö kommun, menar Växjös nya kommunchef Catharina Rydberg Lilja.Foto: David Färdigh

Hallänningen Catharina Rydberg Lilja har fått smak för Småland och Växjö. I början av 2022 tillträdde hon som vd för dåvarande Växjöbostäder, numera Vidingehem, och drygt ett år senare sökte och fick hon uppdraget som ny kommunchef i Växjö.

– Jag vill vara med och utveckla Växjö vidare. Att göra det enklare för Växjöborna i vardagen och skapa förutsättningar för en fortsatt hållbar utveckling inför framtiden.

Annons

Hur är din bild av Växjö? Du har kvar ditt boende i Halmstad och kan ju jämföra de två kommunerna?

– Jag upplever att Växjö är mer framåtlutad. Här finns en stark utvecklingskraft och entreprenörsanda där man är redo att kavlar upp ärmarna.

Som kommunchef ska Catharina basa över drygt 8000 anställda, varav 7500 är tillsvidareanställda. Det nya politiska styret i kommunen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har deklarerat att de vill ha ”ett varmare Växjö”. Hur det kommer förverkligas i praktiken är ännu något oklart men Catharina beskriver sitt ledarskap som involverande och transparent.

– Målet är att skapa en kultur med delaktighet där medarbetarna vågar vara modiga, testa nya arbetssätt och vill delta i utvecklingen. Det ska vara högt i tak.

Växjö kommun är en stor och komplex organisation, hur skapar man en kultur som når ut i alla leden?

– Min ambition är att satsa på ett gott ledar- och medarbetarskap. Jag träffar regelbundet alla förvaltningschefer och bolagschefer i koncernledningen och diskuterar de här frågorna. Det finns en stark utvecklingskraft i organisationen och för att möta framtidens utmaningar behöver vi tänka nytt och utveckla våra arbetssätt.

Just utveckling är ett återkommande ord hos Catharina.

– Stå aldrig still. Man måste hela tiden våga utvecklas. Annars går man bakåt eller blir frånsprungen.

En annan hjärtefråga för Catharina är omvärldsspaning. Att alltid ha kikaren framme och upptäcka större trender och se vad det är i världen som kommer att påverka på regional och lokal nivå.

– Det kan vara klimatfrågor, världsekonomins utveckling eller den förändrade demografin. Saker som kommer att ha betydelse för oss här i Växjö.

Annons

Hur skulle du beskriva situationen för Växjö kommun med tanke på det kärvare ekonomiska läget?

– Växjö kommun har en stabil ekonomi. Även om vi påverkas av konjunkturen så står vi stadigt.

Växjö kommun har som uttalad målsättning att bli 100 000 invånare. På senare tid har dock befolkningstillväxten mattats av avsevärt. Kommer målet uppnås eller finns det planer på att överge ambitionerna?

– Jag är övertygad om att Växjö kommun kommer att nå 100 000 invånare. Befolkningstillväxten har lugnat ner sig något nu, men det ser jag som helt naturligt efter några år med snabb ökning.

En annan nyckelfråga enligt Catharina är kompetensförsörjningen. Det gäller näringslivet men i minst lika hög grad det offentliga och kommunerna.

– Det är viktigt att ha en arbetsplats där alla känner att de kan bidra och utvecklas. Att det finns en bra kultur med gott ledarskap. Sedan måste vi också våga att hitta nya arbetssätt. Ny teknik och metodik kan göra oss effektivare.

Förutom vacker natur, framåtanda och entreprenörskap så vill Catharina också gärna lyfta fram Växjös krogliv som ett ess i rockärmen.

– Det talas om oron över Växjö city. Men jag måste framhålla att jag är väldigt imponerad av Växjös levande krogliv med sin fantastiska matkultur. Det är något som sticker ut från många andra jämförbara städer och som vi ska vara stolta över.

Fakta

Catharina Rydberg Lilja

Aktuell: Som nytillträdd kommunchef i Växjö.

Bakgrund: Bland annat biträdande kommunchef i Halmstad och vd för Hallands Fastighetsbolag och senast för Vidingehem.

Stor organisation: Växjö kommun har drygt 8000 medarbetare, varav 7500 är tillsvidareanställda.

Kommunikation: Att träffa samtliga 8000 medarbetare är omöjligt, även om jag försöker vara ute och möta så många som möjligt. En del i min kommunikation är de filmer som jag lägger ut på intranätet varannan vecka. Där informerar och berättar jag om vad som är på gång i kommunen.

Motto: Stå aldrig still! Våga vara modig och utvecklas.

Att växla mellan Halmstad och Växjö: Jag har det bästa av två världar. Under veckorna bor jag här i Växjö och helgerna tillbringar jag oftast i Halmstad. Jag får både kusten och skogen.

Avkoppling: Det får jag genom att motionera eller att läsa en god bok.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons