Annons
Växjö

Valberedningens förslag utmanades – hon blir ny ordförande i Växjöortens Fältrittklubb: ”En tuff uppgift framför oss”

Under fjolåret och tidigt i år har det varit många turer kring Växjöortens Fältrittklubb och deras pågående bygge. Under ett rekordlångt årsmöte under söndagskvällen valdes en ny styrelse som ska leda klubben framåt.
– Vi ska helt enkelt jobba vidare på det fantastiska arbete som inletts, säger klubben nya styrelseordförande Karin Klevegård.
Växjö • Publicerad 19 mars 2024
Bild från söndagens välbesökta årsmöte.
Bild från söndagens välbesökta årsmöte.

Växjöortens Fältrittklubb är mitt uppe i slutförandet av ett stort och modernt hästsportcenter med dubbla ridhus, ridskolestall och tävlingsstall i Bergunda. Det som återstår är framför allt färdigställandet av värmedelen på kortsidan, som ska innehålla kontor, omklädningsrum, duschar, toaletter och en restaurangdel.

Detta skulle till stor del finansieras med hjälp av lån kommunen, men i början av 2024 valde de att inte bidra med fler lån till Växjö Hästsportcenter och bygget av en ridsportanläggning i Bergunda. I samband med beslutet öppnade dock kommunen för att stötta Växjöortens Fältrittklubb, som äger Växjö Hästsportcenter, ekonomiskt om klubben behöver stöd för att klara sin verksamhet.

Annons

– Vi har en situation här där vi har ett bolag som inte skött sina åtagande och då kan vi inte skicka ut mer lån och bidrag till dem, sa kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) till Smålandsposten när förslaget kom till kommunledningen.

Nybygda Abena Arena i Bergunda.
Nybygda Abena Arena i Bergunda.Foto: Lennart Ernstsson

Detta har skapat två grupperingar inom klubben. En som vill föra bygget i mål ändå och satsa på att arrangera stora tävlingar, vilka i sin tur ska få ekonomin och gå runt. Den andra sidan har velat avsätta sittande styrelse.

Under söndagskvällen hölls ett rekordlångt årsmöte, strax över tre timmar, innan en ny styrelse kunde väljas. Valberedningen hade tagit fram sina förslag, som ordförande hade de Karin Ingwald. De fick dock motstånd när en av medlemmarna nominerade Karin Klevegård. Den sistnämnda vann en jordskredsseger i en sluten omröstning bland de 140 medlemmarna på plats.

Resterande styrelseval fortsatte på den inslagna vägen, där valberedningens förslag hela tiden ställdes mot nya förslag. I samtliga fall vann de nya förslagen.

Den nyvalda ordföranden Karin Klevegård vill satsa på att slutföra bygget och satsa på fler tävlingar.

– Jag vill fortsätta driva den här föreningen framåt med alla dess ben. Då menar jag såväl ridskola som tävlingar och övriga verksamheter. Vi ska helt enkelt jobba vidare på det fantastiska arbete som inletts, säger Karin Klevegård.

Den nya ordföranden är samtidigt väl medveten om att det inte kommer att bli en enkel resa framåt.

– Som läget är idag så har vi ju definitivt en tuff uppgift framför oss. Men jag känner mig trygg i sammansättningen av styrelsen. Det finns nya personer som kommer in med ny kompetens men det finns också kontinuitet med gamla medlemmar som är kvar i styrelsen.

En av de som är kvar är styrelsens tidigare ordförande, Tobias Jönberg, numera som suppleant.

– Jag ser det som positivt. Hans erfarenhet från posten kommer att hjälpa till att ge en kontinuitet framåt.

Annons

I och med att kommunen tagit beslut om att inte låna ut mer pengar till klubben så tittar de nu på andra sätt att finansiera bygget av ridhuset, som Karin Klevegård hoppas står klart så snart som möjligt.

– Vi söker en dialog med både näringslivet och kommunen för att hitta vägar att föra arbetet framåt. Men jag har bara hunnit sitta på min post i två dagar, så vi har inte kommit speciellt långt än.

Hur mycket pengar kommer ni att behöva?

– Det har jag ingen uppfattning om än, jag är helt ny på posten. Så jag får skaffa mig en bild av det.

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons