Annons
Växjö

Våldsam hyresgäst kastade urin – vräks från sin lägenhet i Växjö

Mannen har flera gånger varit våldsam mot personalen och bland annat kastat urin på dem.
Nu vräks han från sin hyreslägenhet och måste betala vårdbolagets rättegångskostnader på 116 000 kronor.
Växjö • Publicerad 12 oktober 2023
Växjö TingsrättFoto: Lars-Göran Rydqvist

Mannen, som har hemtjänst och hyr en lägenhet i anslutning till äldreboende i Växjö som drivs av ett privat vårdbolag, dömdes i Växjö tingsrätt i somras för flera fall av misshandel, olaga hot och ofredanden som han begick mot kvinnlig personal på boendet. Det var under 2022 som mannen ett flertal gånger hotade, förolämpade, slog och sparkade personalen och vid ett tillfälle försökte han hugga en vårdare med en glasskärva. Vid ett annat tillfälle plockade han fram en kateter fylld med urin som han kastade över två kvinnliga medarbetare på boendet.

Tingsrätten dömde mannen till skyddstillsyn och till att betala totalt cirka 70 000 kronor i skadestånd till de utsatta kvinnorna.

Annons

Vårdbolaget sa upp mannens hyreskontrakt redan under våren 2022 men när han vägrade flytta ut fick man driva ärendet vidare till Växjö tingsrätt. Bolaget yrkade att mannens hyresrätt hade förverkats på grund av ”särskilt allvarliga störningar”.

”Varje dag svaranden kvarstannar medför obehag för personal och andra boende på fastigheten och det föreligger allvarlig risk för personal och andra boendes fysiska och psykiska hälsa”, uppgav bolaget för rätten.

Mannen bestred bolagets krav och förklarade att alla anklagelser mot honom var lögn. Han medgav dock att en biverkning av hans medicinering är aggressivitet och att han vid något tillfälle skrikit ”att personalen är horor och ska dö”.

Tingsrätten går nu på bolagets linje och konstaterar att det har varit fråga om särskilt allvarliga störningar i boendet. Mannen förpliktas därför att flytta från lägenheten och han måste även betala vårdbolagets rättegångskostnader i målet, som uppgår till 116 000 kronor.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons