Annons
Växjö

Välkänd Växjöbyggnad totalrenoveras – företaget flyttar in

Riksbankens 80-talsbyggnad i Växjö centrum ska totalrenoveras. Det är lokala Arkitektbolaget som fått i uppdrag att skapa moderna kontorslokaler för IT-företag i stället för korridorer och butiksytor.
Växjö • Publicerad 29 juni 2023
Byggnaden ska få ett mindre gatutorg utanför entrén på Linnégatan. Illustration: Arkitektbolaget
Byggnaden ska få ett mindre gatutorg utanför entrén på Linnégatan. Illustration: Arkitektbolaget

Sedan tre år tillbaka äger fastighetsbolaget Emilshus det före detta Riksbankshuset i hörnet av Linnégatan och Fagrabäcksvägen i Växjö. Trevåningshuset – som är på 2 200 kvadratmeter – byggdes av Statens Fastighetsverk för Riksbanken i mitten av 1980-talet och har rymt bankvalv och andra utrymmen med hög säkerhetsklass.

När Emilshus köpte fastigheten huserade Skogsstyrelsen på våning två och tre men myndigheten har flyttat till andra lokaler. Enligt Emilshus har även Jaktia och Låsakuten som har sina verksamheter på bottenvåningen erbjudits andra lokaler och ska flytta ut under sommaren.

Riksbankens 80-talsbyggnad i Växjö ska genomgå en totalrenovering. Foto: Arkitektbolaget
Riksbankens 80-talsbyggnad i Växjö ska genomgå en totalrenovering. Foto: Arkitektbolaget
Annons

När byggnaden tömts ska den under hösten totalrenoveras och det är lokala Arkitektbolaget som fått uppdraget att skapa moderna och öppna kontorslokaler.

– Både innanmäte och fasad ska renoveras och fräschas upp. Det kommer att ske med varsam hand och med ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Vi behåller själva grunden, fönstersättning, trappor och hiss, och försöker återanvända så mycket som det bara går, säger Emilshus projektchef Pierre Folkesson i en kommentar.

Enligt Emilshus har man redan klart med en hyresgäst – det lokala IT-företaget Griffel som ska flytta in på våning ett och två när fastigheten är färdigrenoverad i början av 2024.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons