Annons

Vandalisering och skadegörelse i Öjaby: ”Vi möttes av könsord på hela servicehuset”

Öjaby campings servicehus har blivit nedklottrat med könsord och Munges Bageri och Cafés stolsdynor har blivit stulna. Privatpersoner har fått sina vattenkranar igångsatta och brevlådor nedsparkade. Högljudda ungdomar som stör campinggästerna sent på kvällarna har lett till oro hos både gäster och ägare.
Växjö • Publicerad 12 juli 2023

Det är dyster stämning i Öjabys Facebookgrupp. På senaste tiden har det skett både stölder, skadegörelse och annat ”bus” i byn. Öjaby camping har drabbats hårt. En dag i juni var deras var kök översvämmat efter att någon satt på vattnet.

Här saknas innehåll

– Någon pluggade för där vattnet rinner ut för att orsaka översvämning. Hur de visste det har vi ingen aning om, men vattnet stod och rann hela natten. Det känns tråkigt för det drabbar vårt företag och gäster, säger Fatima Täck Von Elern, campingägare.

Öjaby Campings servicehus har blivit nedklottrat.
Öjaby Campings servicehus har blivit nedklottrat.Foto: Lovisa Malmqvist
Annons

Även campingens servicehus har blivit nedklottrat. En dag möttes Fatima och hennes man Janne Täck av skadegörelsen som nu är polisanmäld.

– Hela servicehuset var täckt med klotter likt könsdelar och könsord. Jag blir orolig för vår verksamhet eftersom jag själv inte hade stannat på en sådan camping. Jag hade känt mig otrygg och osäker. Det är en väldigt tråkig utveckling i Öjaby, säger Fatima Täck Von Elern.

Fatima Täck von Elern och Janne Täck har drivit Öjaby Camping i många år och har gäster från hela Europa.
Fatima Täck von Elern och Janne Täck har drivit Öjaby Camping i många år och har gäster från hela Europa.Foto: Ebba Engdahl

Samma kväll som skadegörelsen stördes campinggästerna av hög musik och annat buller. Ungdomar spelade musik i sina bilar och hoppade på containrarna vid miljöstationen intill.

– Klottret togs bort samma dag, annars hade vi nog stått här med en tom camping. Det finns inget konsekvenstänk alls. Vi hoppas att föräldrarna tar sitt ansvar och pratar med ungdomarna som gjort detta, för vi vill ju behålla vår lugna atmosfär här, säger Fatima och Janne.

Fatima och Janne hoppas föräldrarna tar sitt ansvar och pratar med ungdomarna.
Fatima och Janne hoppas föräldrarna tar sitt ansvar och pratar med ungdomarna.Foto: Ebba Engdahl

Det lokala bageriet ”Munges café och bageri” har också utsatts för både stöld och mindre ”bus”. Ungdomar som häller salt i vattnet och trampar på mjölkpaket på parkeringen. Förra veckan möttes Martin Munge, ägare, av att hälften av uteserveringens stolsdynor var borta.

– Vi kom en morgon och då var hälften av stolsdynorna borta. De återfanns dock i nedtryckta i grannens brevlåda någon dag senare. En annan gång hade de suttit och ätit pizza här och lämnat rester och kartonger, det är riktigt trist, säger Martin Munge, ägare Munges café och bageri.

Martin Munge med personal på lokala "Munges bageri och café" i Öjaby.
Martin Munge med personal på lokala "Munges bageri och café" i Öjaby.Foto: Ebba Engdahl
Ebba EngdahlSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons