Vännerna hittade varandra genom a-traktorerna – så här tycker de om de nya reglerna
Utan det gemensamma intresset för a-traktorer hade de aldrig träffats. Smålandsposten har träffat ett gäng ungdomar från flera orter i länet för att höra vad de tycker om de nya reglerna och kulturen kring a-traktorer.
Braås • Publicerad 6 september 2023

Hemma hos snart 17-åriga Tilde Björge Lundbäck sitter en del av det stora kompisgänget, som under kvällen består av elva personer – ibland är de fler. De dricker cola, energidryck och fikar.

– Vi är ett väldigt stort gäng som träffas och kör a-traktor och det är verkligen jätteroligt. Vi var ett litet gäng när vi träffades i våras, sedan har fler och fler kommit till, säger Tilde och tittar ut över kompisgänget.

Annons

På altanen i Braås har ungdomar från Ingelstad, Åryd, Södra Åreda, Åseda, Klavreström, Norrhult och Vetlanda samlats. De är överens om att de aldrig hade träffat varandra om det inte var för a-traktorintresset. Nästan alla ungdomar runt altanbordet har en egen a-traktor. Det är bara Tildes lillebror Malte Björge Lundbäck, som ännu inte har fyllt 15 år, som får nöja sig med att bara åka med ett tag till.

Enligt de nya reglerna som började gälla den 31 augusti ska passagerare färdas på en plats som är avsedd för passagerare, det får sitta endast en passagerare per sådan plats och samtliga ska vara bältade. Det går inte längre att packa in halva kompisgänget i a-traktorn och reglerna tas emot med blandade känslor.

– Att man är tre i a-traktorn har väl varit standard, säger Tilde.

– Men rekordet är elva, fyller en annan i.

Halva grejen med att köra a-traktor är att umgås, menar de. Det märks att de förstår reglerna och varför de införs, samtidigt som det känns lite trist.

– Bälteskravet är bra, men det är lite tråkigt att man inte kan vara lika många i a-traktorn längre, säger Tilde.

Neo Fridhagen håller med och fyller i:

– Det blir inte samma känsla när man inte kan åka så många.

Neo Fridhagen har kört från Södra Åreda till Braås.
Neo Fridhagen har kört från Södra Åreda till Braås.Foto: Charlotte Stjernkvist

En annan ny regel är att den högsta tillåtna hastigheten för a-traktorer är 30 kilometer i timmen. Regeln kompletterar den fordonsregel som fanns sedan tidigare, om att en a-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen. Kompletteringsregeln ska göra det lättare för polisen att övervaka hastighetsöverträdelser.

Alla i kompisgänget tycker att 30 kilometer i timmen är en alldeles för låg hastighet och ifrågasätter varför en moped, mopedbil och i vissa fall även traktorer får köra fortare. En högre tillåten hastighet, men med högra krav på att ta körkortet hade varit bättre, anser de.

Att manipulera en a-traktor så den går att köra en bra bit över 30 kilometer i timmen är inte ovanligt. Kompisgänget har bra koll på vilka som kör manipulerat och vilka som inte gör det. Många har också själva varit med och åkt när det har gått för fort.

– Det beror helt på chauffören om man sätter sig i en manipulerad a-traktor eller inte. Man måste ha tillit till den, att den inte gör något dumt, säger en i gänget.

En del av dem berättar vidare att de själva har gjort dumma grejer bakom a-traktorratten.

– En gång körde jag alldeles för fort när det var höst, mörkt, blött, djur på vägen och jag hade slitna däck. Det gick bra, men det var jävligt dumt. Jag kommer inte att göra om det, säger en av dem.

Anny Björge och Joacim Lundbäck, föräldrar till Tilde och Malte, berättar att det är svårt att ha koll på sina ungdomar – men att det ska finnas frihet under ansvar.

– Det är klart att vi ska veta var de är, hur det är med dem och hålla kontakten med dem. Vi vet att det finns de som kör manipulerade a-traktorer, så har det alltid varit. Men det betyder inte att man behöver köra i full gas. De klarar inte det – de är för unga, outvecklade och oerfarna för att kunna hantera en bil i de höga hastigheterna. Men jag hade gärna sett att a-traktorerna går i 45-50 kilometer i timmen, som mopedbilarna, säger Joacim Lundbäck.

Kompisarna är överens om att det är för lätt att manipulera en a-traktor och berättar att man inte behöver vara särskilt händig för att göra det. Med det sagt är det långt från alla som kör olagligt. Runt bordet finns flera ungdomar som inte skulle kunna tänka sig att göra det och anledningen är inte av rädsla för polisen.

– Jag är mest rädd för vad pappa skulle säga. Det är därför jag kör lagligt. Men skriv inte att det va jag som sa det, för då kommer han säkert tro att jag kör olagligt, säger en av dem.

En annan berättar om när denne blev stoppad av polisen under en färd som gick alldeles för fort för att vara a-traktor. Priset för det är rättegång och ett körkort som troligtvis landar i plånboken några år senare än kompisarnas.

– Jag får mitt körkort när jag får det... Polisen gjorde ju rätt och jag gjorde fel. Pappa blev sur och mamma sa att jag får lära mig av det. Det är rätt segt, jag kunde ju inte ut i sommar och träffa kompisar på samma sätt, säger personen.

”Jag får mitt körkort när jag får det... Polisen gjorde ju rätt och jag gjorde fel. Pappa blev sur och mamma sa att jag får lära mig av det.”
Anonym

A-traktorerna gör att ungdomarna får något att samlas kring, något att göra och en frihetskänsla som är svår att få på annat sätt. A-traktorkulturen växer för varje år och gör det möjligt att umgås över både kommun- och länsgränser.

Men det finns också baksidor och en ibland otäck verklighet. För en månad sedan inträffade en tragisk dödsolycka utanför Billa, där en 14-årig pojke dog efter att ha krockat med två träd med sin a-traktor. En av personerna i kompisgänget runt bordet i Braås var först på plats vid olyckan.

– Det var inte så jävla roligt. Vi pratar inte så mycket om det, säger personen och tittar ner i bordet.

Det blir tyst bland kompisarna. Sedan berättar de att informationen om olyckan och den tragiska utgången spred sig väldigt snabbt över hela den svenska a-traktorkulturen, framförallt på Tiktok. Några dagar senare anordnades en kortege genom Växjö, för att hylla 14-åringen.

Det är tydligt att kompisgänget förstår varför reglerna skärps. Samtidigt vill de skicka en påminnelse till de bilister som inte alltid sköter sig. De berättar om otäcka omkörningar, bilister som lägger sig tätt, tätt bakom, blinkar med helljuset och räcker finger när de kör om. Emil Paulsson är en av dem som har varit med om en ganska otäck händelse.

– När jag körde på väg 27 och var i Uråsa så skulle en jävel om – och kör in i ett hål i mitträcket så den hamnar i mötande fil. Han fick slänga in backen och tråckla sig tillbaka på rätt sida igen och när han kör om så räcker han fuck you till mig.

I Braås har ett gäng på elva kompisar samlats för att umgås genom a-traktorerna. Utan det gemensamma intresset för a-traktorer hade de aldrig träffats då de kommer från flera olika orter runt om i länet. Smålandsposten träffade dem för att höra vad de tycker om de nya reglerna samt kulturen kring a-traktorer.
I Braås har ett gäng på elva kompisar samlats för att umgås genom a-traktorerna. Utan det gemensamma intresset för a-traktorer hade de aldrig träffats då de kommer från flera olika orter runt om i länet. Smålandsposten träffade dem för att höra vad de tycker om de nya reglerna samt kulturen kring a-traktorer.Foto: Charlotte Stjernkvist

Att de inte är välkomna på så många ställen är de vana vid. Var de än befinner sig så är det alltid någon som blir irriterad. Av den anledningen så hade de önskat sig en plats avsedd till dem, där de kan vara för att spela musik, meka eller bara träffas.

– Det finns ju ett ställe i Tingsryd, men det är så väldigt långt att köra. Det hade varit kul om det fanns någonstans här, i alla fall någonstans norr om Växjö, säger Tilde och får medhåll från kompisarna:

– Det räcker med en hall där man kan köra in, eller bara en parkering någonstans. Vi vill inte störa utan vi vill bara ha kul. Och när vi spelar för hög musik, då är det bättre att man går ut och säger till oss istället för att vara elaka och sura, säger Emil Paulsson.

Här saknas innehåll

Antal A-traktorer i Kronobergs län 2022.
Antal A-traktorer i Kronobergs län 2022.Foto: Skärmdump
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.