Annons
Växjö

Var tolfte barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden

Växjö • Publicerad 18 juni 2023
Kronofogden i Växjö
Kronofogden i VäxjöFoto: Anna Nordström

Enligt nya siffror som Kronofogden släppt så har 3600 barn i Kronoberg minst en förälder som antingen har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

– Sommaren är ofta en utmanande tid för barn som lever med föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Många hittar på aktiviteter som kostar pengar, då är det jobbigt att vara den som inte kan följa med, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Annons

Siffrorna i Kronoberg överensstämmer väl med rikssnittet. I pressmeddelandet skriver Kronofogden att man sedan barnkonventionen blev svensk lag så är man mer varsamma när man tar beslut som involverar barn. Det kan handla om att man i vissa fall inte utmäter till exempel bil eller bostad om det skulle försämra levnadsförhållanden för barn.

– Vi får samtal från föräldrar som berättar att de oroar sig när kostnader för mat, bostad och annat har blivit dyrare. Många tycker att det är svårt att prata om ekonomi med sina barn, säger Reza Saleh Baars.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons