Annons
Växjö

Vården missade viktiga prover – upptäcktes av en slump

Växjö • Publicerad 9 mars 2022
Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: NIKLAS LARSSON

Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö missade att göra obligatoriska prover på två patienter. Nu anmäler regionen det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria.

De två patienterna behandlades med ett visst läkemedel som kräver regelbundna uppföljningsprover. Men vid en egenkontroll upptäcktes att vården inte hade tagit några prover på patienterna, vilket hade kunnat orsaka en vårdskada.

Annons

Misstaget upptäcktes av en slump då en så kallad markörbaserad journalgranskning genomfördes. Det är en metod med slumpvis journalgranskning som används för att mäta förekomsten av skador i vården.

Efter händelsen har kliniken sett över sina rutiner ytterligare och infört en mer regelbunden struktur för att en liknande händelse inte ska inträffa igen, enligt ett pressmeddelande från Region Kronoberg

Det är nu upp till Ivo att granska ärendet.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons