Annons
Växjö

Vårdförbundet varslar om övertidsblockad – omfattar personal i Region Kronoberg

Växjö • Publicerad 12 april 2024
Foto: URBAN NILSSON

Vårdförbundet varslar om konfliktåtgärder för medlemmar i samtliga regioner och fyra kommunala bolag i Stockholm. Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad och omfattar omkring 63 000 medlemmar, däribland medlemmar i Region Kronoberg.

– Vi har försökt få gehör för våra yrkanden om hållbara, jämställda heltider och en god löneutveckling inom ramen för både avtalsrörelse och medling. Men det bud vi fått från arbetsgivarna räcker inte för att möta utmaningarna i den svenska sjukvården. Människor dör i väntan på vård och medlemmarna i Vårdförbundet får det allt tuffare, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i en kommentar.

Annons

De varslade stridsåtgärderna träder i kraft torsdagen den 25 april 2024 klockan 16.00 om parterna inte kommer överens. Stridsåtgärderna innebär att medlemmar inte ska jobba på övertid eller mertid. Dessutom kan arbetsgivaren inte genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper som omfattas.

Fakta

Berörda yrkeskategorier

Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor inklusive samt i förekommande fall barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor med specialistfunktion inklusive chefer. Från stridsåtgärd undantas dels förvaltningschef och arbetstagare med förvaltningschefs ställning, dels arbetstagare som regelmässigt har att företräda arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingar. Verksamhetschefer omfattas inte heller av stridsåtgärd.

Varslet omfattar även oorganiserade inom avtalsområdet.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons