Annons
Växjö

Vårdplatser försvinner när regionen vill bli hyroberoende

Växjö • Publicerad 30 september 2023
.
.Foto: Mimmi Kungberg

Region Kronoberg ska intensifiera arbetet med att bli hyrberoende. Enligt regionen inleds arbetet från och med den 1 oktober och utfasningen kommer stundtals att vara utmanande och vissa anpassningar av verksamheterna kommer att behöva göras.

– Vi vill vara hyroberoende av tre skäl: för patienterna, för personalen och för ekonomin. Med egna medarbetare kan vi skapa kontinuitet, vilket bidrar till en mer patientsäker vård och högre kvalitet. Med egna medarbetare får vi också bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö och långsiktigt utvecklingsarbete inom våra verksamheter. Och hyrpersonal är väldigt dyrt, hyrkostnaderna står för en betydande del av regionens underskott. Vi vill hellre investera i vår egen personal, säger Ida Eriksson (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Annons

Målet över tid är att regionens egen personal ska utgöra 98 procent av hälso- och sjukvårdens totala kostnader och inledningsvis ska regionen fokusera på sjuksköterskorna.

I oktober halverar Region Kronoberg intaget av hyrsjuksköterskor och på de två sjukhusen i länet handlar det om 33 tjänster. Det innebär också att 21 vårdplatser, varav 13 i Växjö, försvinner.

Under en tid kommer vissa avdelningar inom sjukhusvården att samlokaliseras, bland annat medicinavdelning 2 och 3 i Ljungby. Även avdelningarna på Centrallasarettet Växjö kommer att genomgå en översyn.

– Vårt fokus är på att ha så många vårdplatser som möjligt öppna. Med större enheter kan vi kan bibehålla fler vårdplatser eftersom det kräver färre resurser per vårdplats, säger Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef i Region Kronoberg.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons