Annons
Växjö

Världskänd spelskapares nya spel är inspirerat av LNU-forskning

Växjö • Publicerad 29 mars 2023
Linneuniversitetet.
Linneuniversitetet.Foto: Anders Johansson

Mariëlle van Toors, forskare i ekologi vid LNU (Linnéuniversitetet), har presenterat ny forskning om palmflyghundar, en slags fladdermus. Det hennes forskning visar på är deras oöverträffade potential att bidra till ny skog i Afrika. Detta gör de genom att varje natt lämna sina bon i jakt på mat i form av frukt och träd. På vägen tillbaka hem så sprider de frön genom sin avföring över stora områden, vilket i sin tur hjälper till att plantera mängder av ny skog.

– Palmflyghundarna är inte ensamma om att sprida fröer på det här sättet, men de gör det i en omfattning som inte återfinns hos någon annan art. Varje individ flyger mycket långa sträckor, upp till 150 kilometer under en natt, och släpper ifrån sig frön längs vägen, säger Mariëlle van Toor i ett pressmeddelande.

Annons

Den kända tyska brädspelsskaparen Uwe Rosenberg läste om forskningen i en tidning och ett frö såddes även i honom. Han menar att samspelet mellan människor, djur och natur påminde honom om upplägget i klassiska stratergispel. Baserat på Mariëlle van Toors forskning har han nu skapat brädspelet Atiwa.

– Jag kollade upp företaget och insåg att jag har spelat många av deras tidigare spel. Skaparen Uwe Rosenberg hör till de främsta namnen i brädspelsvärlden. Det här är inget som man som forskare förväntar sig ska hända. Och jag gillar att spela spel, vilket gör det hela extra kul, säger Mariëlle van Toor.

Mariëlle van Toor hoppas att spelet, som redan har fått stor spridning och över 1300 recensioner på en känd brädspelshemsida, ska ändra folks uppfattning om fladdermöss som skadedjur.

– Vår förhoppning med studien är att utmana den allmänna uppfattningen om fladdermöss som enbart skadedjur och bärare av sjukdomar. Jag kunde aldrig föreställa mig att vår ambition skulle nå så här långt.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons