Annons
Växjö

Varuhus väntade inte på bygglov – straffas med nära 300 000 i böter

Varuhuset fick nya skyltar och annan kulör på fasaden, innan kommunen hade gett klartecken.
Nu måste fastighetsägaren böta nära 300 000 kronor för de bygglovspliktiga förändringarna.
Växjö • Publicerad 5 november 2023
Byggsanktionsavgiften har beslutats av kommunens miljö- och byggnämnd. Arkivfoto
Byggsanktionsavgiften har beslutats av kommunens miljö- och byggnämnd. ArkivfotoFoto: Lars-Göran Rydqvist

I somras ansökte fastighetsägaren till ett varuhus i Växjö om bygglov för att få sätta upp flera nya skyltar och ändra färgen på en del av byggnadens fasad.

I samband med att kommunen granskade bygglovsärendet genomförde man i september ett platsbesök på fastigheten. Då upptäcktes att varuhuset redan hade fått ny skyltning och att en del av fasaden hade målats om.

Annons

”Sökande har inte avvaktat beslut innan ändringarna som är bygglovspliktiga utfördes. Skyltarna påverkar stadsbilden reellt på grund av sin storlek och man har vetat om att bygglov krävs för ändringen”, skriver miljö- och byggnämnden om de olovliga åtgärderna på varuhusets fasad.

Nämnden beslutar nu att fastighetsägaren måste betala en byggsanktionsavgift för överträdelserna och den summan landar enligt kommunens beräkning på närmare 300 000 kronor.

Fakta

Byggsanktionsavgift

• En byggsanktionsavgift är en särskild avgift som kommunen kan ta ut vid vissa överträdelser av plan- och bygglagen (PBL). Avgiften tas ut oavsett om man haft uppsåt till överträdelsen eller inte.

• Avgiften finns till så att folk ska följa de regler som finns för byggande.

• Storleken på byggsanktionsavgiften är reglerad i plan- och byggförordningen. Hur stor avgiften blir beror på vilken typ av överträdelse det är fråga om samt hur stor överträdelsen är.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons