Annons
Växjö

Växjö är en av Sveriges främsta arkitekturkommuner

Växjö • Publicerad 12 november 2022
Översikt över Växjö från nya Nivika Center.
Översikt över Växjö från nya Nivika Center.Foto: David Färdigh

För tredje året i rad har Karlstad utsetts till Årets arkitekturkommun, visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. Växjö hamnar på plats tretton.

– Att både jobba strategiskt och ha ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är det som krävs för att placera sig på topplistan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Annons

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter fram de kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan. Utmärkelsen bygger på en poängsättning utifrån två olika index, ett med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar och ett med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras.

Karlstad får 81,7 i sammanvägt indexvärde. Tvåan Landskrona får 79,8 och trean Borås får 79,6. Växjö hamnar på plats tretton med 72,1.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons