Växjö

Växjö deltar i internationell arkitekttävling - ny stadsdel ska planeras

Växjö • Publicerad 31 mars 2023
Otto Lindlöf (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.
Otto Lindlöf (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.Foto: Elvedin Basic

Europan är en internationell tävling där unga arkitekter får komma med för hur befintliga stadsmiljöer kan utvecklas för framtiden. I Växjös fall så handlar det om det nuvarande sjukhusområdet och kommer att gå under namnet Strandbjörksstaden. Uppgiften för de deltagande arkitekterna kommer att bli att komma fram till hur området kan få nytt innehåll och liv om sjukhusets verksamhet flyttar till annan plats.

– Om sjukhuset flyttar kommer området att vara en mycket attraktiv plats för många människor och verksamheter att uppleva, leva i och verka på. En viktig pusselbit i detta är därför att tidigt inhämta kunskap och idéer från olika håll så att vi kan vara startklara om flytten blir ett faktum. Vår medverkan i Europan ett av flera sätt som vi hoppas ska bidra med nya perspektiv till områdets och Växjö centrums utveckling, säger Otto Lindlöf (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Resultatet i Europan kommer att vara en del av underlaget till det planprogram som tas fram för Strandbjörksstaden. Planen är att området ska stå klart 2027.

Den 11-12 maj så kommer Växjö kommun att välkomna de arkitekter som deltar i Europan och är intresserade av att delta med lösningar för Strandbjörksstaden. Då blir det bland annat en stadsvandring i området.

Totalt erbjuder Europan ungefär 40 olika tävlingsområden över hela Europa och vinnare presenteras den 4 december iår.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.