Annons
Växjö

Växjö Energi har infört ny prismodell – kan bli dyrare

Växjö • Publicerad 10 januari 2024 • Uppdaterad 11 januari 2024
Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.
Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.Foto: LENA GUNNARSSON

Veabs nya prismodell för elnätsavgiften ska ”ge stora möjligheter för kunden att påverka sina elkostnader” men enligt Smålandsposten kan det bli dyrare för genomsnittskunden.

I stället för säkringsabonnemang får alla villaägare i Växjö effektabonnemang och med det tillkommer en ny avgift på fakturan, en effektavgift, som är rörlig och baseras på hushållets tre högsta effekttoppar under en månad. Det handlar bland annat om man använder ström till flera saker samtidigt eller sprider ut elanvändningen.

Annons

– Det slår olika för olika kunder beroende på deras användning. Använder man mycket el, kör många maskiner samtidigt under begränsad period och mitt på dagen där belastningen är som högst, kommer man att få en ökad kostnad för det användarmönstret. Så visst, det kräver en insats, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi, till Smålandsposten.

Fjärrvärmekunder med en normal elanvändning på cirka 5 000 kWh/år får en höjning av abonnemangsavgiften från 105 kronor till 230 kronor per månad. Läs mer här.

Veab ska också höja elnätsavgifterna med 4,5 procent. Det motsvarar en intäkt på 8,5 miljoner kronor totalt.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons