Annons
Växjö

Växjö Energi leder nytt projekt – får statligt stöd på miljoner

Växjö • Publicerad 14 september 2022
Sofie Rothén, projektledare för samverkansprojektet på Växjö Energi.
Sofie Rothén, projektledare för samverkansprojektet på Växjö Energi.Foto: Pressbild

Ett nytt samverkansprojekt för infrastrukturlösningar för transport och permanent lagring av infångad koldioxid startar nu och projektet leds av Växjö Energi som siktar på att ha en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning i drift på Sandviksverket år 2027.

Projektet CNetSS, som ska bidra till att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar för en regional koldioxidinfrastruktur i Sydsverige, har beviljats stöd på ungefär 2,5 miljoner kronor från Energimyndigheten.

Annons

– Det känns spännande, vi är glada över att vara med och bidra. Det vi gör tillsammans idag kommer att öka kostnadseffektiviteten och potentialen för utsläppsminskning och negativa utsläpp på sikt, säger Sofie Rothén, projektledare på Växjö Energi.

Utöver Växjö Energi ingår Copenhagen Malmö Port, E.ON, Höganäs AB, Kemira, Kraftringen, Nordion Energi, Stora Enso, Sysav och Öresundskraft i projektet. Aktörerna representerar olika delar av kedjan, som infångare av koldioxid, logistikföretag och hamnaktörer. Det finns en potential att de tillsammans ska kunna avskilja och lagra över två miljoner ton koldioxid årligen.

CNetSS pågår till och med den 31 december 2023. Växjö Energi har just nu ett pilotprojekt för koldioxidinfångning på kraftvärmeanläggningen Sandviksverket som prövar en teknik för koldioxidavskiljning från rökgaserna.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons