Annons
Växjö

Växjö får två nya stadsdelar

Växjö • Publicerad 10 oktober 2022
Foto: Olof Elfverson, Smålandsposten

Växjö är sedan många år indelat i 17 olika stadsdelar – Centrum, Öster, Väster, Söder, Norr, Högstorp, Ekeberg, Teleborg, Regementsstaden, Västra mark, Araby, Hov, Norremark, Sandsbro, Hovshaga, Öjaby samt Räppe.

Nu kommer dock listan att utökas med två nya stadsdelar. Detta sedan kommunen sett ett behov av en ny indelning när staden på senare år har expanderat.

Annons

”Nuvarande stadsindelning räcker inte till och behöver förändras”, skriver byggnadsnämnden, som på sitt senaste möte gjorde tummen upp för samhällsförvaltningens förslag att lägga till namnen Telestad och Nylanda på listan över stadsdelar i Växjö.

I Telestad ska de nya bostadsområdena Vikaholm och Telstadshöjden – söder om Teleborg – ingå. Nämnden skriver i beslutet att Teleborg redan är tillräckligt stort och därför behövs en ny stadsdel söder om den.

Även det nya verksamhetsområdet Nylanda, utmed Riksväg 30, ska ses som en ny stadsdel, eftersom riksväg 30 utgör en naturlig gräns mot Öjaby.

Nämnden skriver i beslutet att indelningen i stadsdelar nuförtiden har en mycket liten administrativ betydelse. Däremot har ”stadsdelsbegreppen en mycket stark förankring i invånarnas medvetande och områdenas identiteter”.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons