Annons
Växjö

Växjö först ut i nytt projekt om att fånga in koldioxid

Växjö • Publicerad 21 december 2021
Sandviksverket blir först ut med att testa ny teknik för att fånga in koldioxid.
Sandviksverket blir först ut med att testa ny teknik för att fånga in koldioxid.Foto: Jonas Ljungdahl

Växjö Energi vill fånga in koldioxid för att hjälpa klimatet. Växjö Energi planerar att inom några år fånga in koldioxid och permanent förvara och mineralisera det i berggrunden 3 000 meter under havsytan i Nordsjön och har fått bidrag från Energimyndigheten för en ny satsning.

Nu utvecklar forskare vid Lunds universitet en ny teknik för koldioxidinfångning som kräver betydligt mindre energi än tidigare metoder. Den nya tekniken ska testas vid tre svenska kraftvärmeverk och först ut är Sandviksverket i Växjö.

Annons

– Traditionell teknik för koldioxidinfångning slukar mycket el och värme. Målet med vårt projekt är att påvisa att vår världsunika teknik kan användas för infångning av koldioxid men till en väsentligt lägre el- och värmeanvändning, säger Helena Svensson, projektledare på Institutionen för Kemiteknik vid Lunds universitet.

Metoden möjliggör nyttjande av restvärme samt absorption vid lägre temperaturer, vilket kräver mindre energi.

Planen är att en pilotanläggning ska byggas installeras på Sandviksverket i april 2022. Forskarna kommer tillsammans med berörda företag att utvärdera hur det fungerar och hur mycket el och värme man kan spara. Projektet pågår fram till 2024.

– Vi producerar idag helt fossilfri fjärrvärme, fjärrkyla och el på Växjö Energi men vi vill göra ännu mer för att minska effekterna av klimatkrisen. Vi ser att detta projekt hjälper forskningen framåt och kan vara ett viktigt steg på vägen för att realisera Växjös planer att fånga in koldioxid, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons