Annons
Växjö

Växjö har högst lärarbehörighet i länet - ligger över rikssnittet

Växjö • Publicerad 5 april 2023
Johanna Jaara Åstrand under ett besök på en skola i Kalmar.
Johanna Jaara Åstrand under ett besök på en skola i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Bristen på behöriga lärare har länge varit ett problem i Sverige. Nya siffror från Skolverket som fackförbundet Sveriges lärare analyserat visar dock att trender ser positiv ut i Växjö kommun.

I Växjö har nämligen 75 procent av lärarna lärarbehörighet, vilket är fem procent över rikssnittet som ligger runt 70 procent. Det är en ökning med ungefär en halv procent från året innan. I hela Kronoberg ligger man dock i dikt med rikssnittet. Sämst i länet är Älmhult där 59 procent av lärarna har rätt behörighet.

Annons

– Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Trots en positiv trend i Växjö så ligger Kronoberg som helhet kvar på ungefär samma nivå som året innan. Enligt Johanna Jaara Åstrand så finns det mycket jobb kvar att göra för att höja siffrorna.

– Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmiljö. För att fler ska vilja bli lärare och stanna i yrket måste lärarnas höga arbetsbelastning tas på allvar. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora, säger hon.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons