Annons
Växjö

Växjö högt upp på Ekomatsligan: ”Vi är stolta”

Växjö • Publicerad 18 maj 2022
.
.Foto: PETTER ARVIDSON

Växjö kommun hamnar på plats tio i årets Ekomatsliga, som är en ranking från Ekomatcentrum. Växjö är därmed en av kommunerna som serverar högst andel ekologisk mat inom skola och omsorg. Under 2021 var 53 procent av livsmedelsinköpen ekologiska i Växjö kommun.

– Vi är stolta över att placera oss så högt i Ekomatsligan och kan konstatera att vi ligger långt före genomsnittet när det gäller inköp av ekologisk mat. Vår målsättning är också att öka andelen svenskodlat och ekologiskt för att gynna svensk produktion av livsmedel och bidra till minskad spridningen av kemiska bekämpningsmedel i naturen, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef för måltidsorganisationen.

Annons

Växjö klättrar en placering i rankingen och enligt resultatet för det första kvartalet 2022 fortsätter inköpen av ekologiska och/eller svenska livsmedel att öka. Under det första kvartalet var 76 procent av alla livsmedel som köptes in av Växjö kommun ekologiska och/eller svenska och allt kött som serverades var svenskt.

Trots prisökningar har kommunchefen Monica Skagne fått i uppdrag av Andreas Olsson (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, att säkerställa att Växjö kommun står fast vid målsättningen att öka mängden svenskt, ekologiskt och närproducerat i inköp av livsmedel.

– Lantbrukarna är betydelsefulla livsmedelsproducenter och spelar en viktig roll för den nationella och lokala krisberedskapen. Med dessa åtgärder bidrar kommunen till att stötta våra värdefulla livsmedelsproducenter, säger Andreas Olsson.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons