Annons
Växjö

Växjö kan få matsvinnsbutik

Växjö • Publicerad 2 oktober 2022
Diakonicentrum har planer på en ny matsvinnsbutik i Växjö.
Diakonicentrum har planer på en ny matsvinnsbutik i Växjö.

Diakonicentrum har sedan flera år tillbaka samarbete med livsmedelskedjor som lämnar matsvinn till verksamheten. Matsvinnsvarorna utgör basen för 250-300 luncher och ungefär lika många frukostar som varje vecka serveras till behövande människor.

Det blir utöver det även ett antal matkassar över som dagligen delas ut och nu undersöker Diakonicentrum möjligheten att öppna en matsvinnsbutik i Växjö, skriver Smålandsposten.

Annons

– En matsvinnsbutik är en medlemsbutik där alla får handla, men medlemmar får handla till ett billigare pris. För att bli medlem måste man vara kvalificerad genom att leva på socialbidrag enligt miniminormen, ha utmätning eller liknande, säger Fredrik Lindgren, chef för Diakonicentrum i Växjö.

Det som saknas är en lämplig lokal och Diakonicentrum hoppas få till det med hjälp av Växjö kommun. För att planerna sedan ska förverkligas måste verksamhetens huvudman Svenska kyrkans kyrkoråd fatta beslut om det.

Tanken är att butiken ska drivas med några anställda och volontärer men framför allt som sysselsättningsprojekt för människor som står långt från arbetsmarknaden, skriver Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons