Annons
Växjö

Växjö kan vinna arkitekturpris

Växjö • Publicerad 31 oktober 2023
Översiktsbild över Växjö
Översiktsbild över VäxjöFoto: Anders Bergön

I sju år har Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund delat ut utmärkelsen Årets Arkitekturkommun till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla en attraktiv och hållbar arkitektur.

Den 7 november delas årets pris ut och en av de tio nominerade kommunerna är Växjö. Andra kommuner som är nominerade är Borås, Helsingborg, Karlstad, Lund, Sundsvall och Örebro.

Annons

– Den bästa grogrunden för vackra och hållbara livsmiljöer finns i de kommuner som skapat ett gott samarbetsklimat med sina invånare, byggaktörer och arkitekter, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Växjö kommun vann utmärkelsen 2018 och har åren efter det pendlat upp och ner i rankingen. För två år sedan var kommunen på plats 52.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur, och ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons