Annons
Växjö

Växjö kommun gör insatser för att minska drunkningsolyckor

Växjö • Publicerad 7 oktober 2022
Bild från ett tidigare drunkningstillbud i Växjösjön.
Bild från ett tidigare drunkningstillbud i Växjösjön.Foto: Carl Carlert

Förra sommaren lämnade Växjöpolitikerna Malin Lauber (S) och Otto Lindlöf (S) en motion om att införa en nollvision mot drunkningsolyckor samt vidta nödvändiga åtgärder. Nu har en utredning gjorts och flera förslag presenterats.

– Utredningen visar att vi håller en god nivå i det förebyggande arbetet men det finns delar där vi kan höja ambitionsnivån och intensifiera arbetet ännu mer - vilket vi självklart ska göra i strävan mot en nollvision mot drunkningsolyckor, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Under perioden 2016-2020 har Värends räddningstjänst åkt på mellan fem och elva händelser med drunkningstillbud. Enligt Svenska Livräddningssällskapet skedde 97 dödsfall på grund av drunkningsolycka i Sverige under 2021. Kronoberg och Gotland hade noll drunkningsolyckor med dödlig utgång.

I Växjö kommuns nya utredning föreslås bland annat informationsinsatser i samband med bad- och issäsong, utökad simundervisning i sjöar och ökad framkomlighet för utryckningsfordon till badplatser. Det föreslås även att möjligheten till utlåning eller uthyrning av vattensäkerhetsutrustning såsom flytvästar och isdubbar ska undersökas.

– Vi kommer att fortsätta arbeta med förslagen internt, inom Växjö kommunkoncerns alla verksamheter. Vi kommer även föra dialog med externa intressenter, till exempel Svenska Livräddningssällskapet och lokala Sjöräddningssällskapet, för att se vad de kan komplettera med utifrån sina ansvarsområden, säger Monica Skagne, kommunchef i Växjö kommun, som får i uppdrag att fortsätta arbetet enligt utredningens förslag.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons