Annons
Växjö

Växjö kommun inför maxantal för elsparkcyklar

Växjö • Publicerad 27 maj 2022

Här saknas innehåll

Sedan företaget Ryde placerade ut hundratals elsparkcyklar för uthyrning i Växjö har det varit ett stort debattämne. Växjö kommun hade tidigare sagt nej till elsparkcykeluthyrare men efter Rydes kupp har kommunen fått jobba med frågan på andra sätt.

Tidigare i år tecknade kommunen och Ryde ett avtal som innebär att elsparkcyklarna inte kan köras fortare än åtta kilometer i timmen på vissa centrala gator och vid Resecentrum. De går heller inte att köra fortare eller parkera vid Linnéparken, Spetsamossen, Strandbjörket, Pilbäcksparken och Arabyparken. Nattetid begränsas också farten på andra platser.

Annons

Fler företag har visat intresse för att etablera sig i Växjö och nu har tekniska nämnden tagit beslut om att införa en maxbegränsning av antalet elsparkscyklar för uthyrning i Växjö stad. Beslutet innebär att det max får finnas 1 200 stycken elsparkcyklar i staden, jämnt fördelat mellan de olika aktörerna.

– Genom att reglera hur många elsparkcyklar som får finnas i staden kan vi lättare hålla rent och tillgängligt på våra gator och vi får därmed även en bättre trafiksäkerhet, säger Sofia Stynsberg (M) tekniska nämnden ordförande.

I augusti väntas ett nationellt beslut om att elsparkcyklar inte får parkeras på gång- och cykelbanor träda i kraft.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons