Annons
Växjö

Växjö kommun kraftsamlar mot ungdomsbrotten

Växjö • Publicerad 10 september 2022
Syftet är att stödja landets kommuner i arbetet med att utveckla det förebyggande och åtgärdande arbetet med barn och unga som begår brott eller riskerar att begå brott.
Syftet är att stödja landets kommuner i arbetet med att utveckla det förebyggande och åtgärdande arbetet med barn och unga som begår brott eller riskerar att begå brott.Foto: Nadia Hagberg/Krister Andersson

Växjö kommun ingår i ett nytt nationellt partnerskap för att kraftsamla mot ungdomsbrottsligheten. Växjö är en av sex kommuner som tillsammans med SKR, Sveriges kommuner och regioner, Polisen och Allmännyttan ingår i partnerskapet.

– Växjö ska vara en trygg och säker kommun och vi arbetar på många olika sätt med både trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder. Partnerskapet är ett viktigt forum där vi kan ta del av hur andra kommuner arbetar och samtidigt intensifiera och utveckla vårt idoga arbete med tidiga insatser, säger Pernilla Tornéus (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Annons

Syftet är att stödja landets kommuner i arbetet med att utveckla det förebyggande och åtgärdande arbetet med barn och unga som begår brott eller riskerar att begå brott. Det ska bland annat fokusera på att sprida arbetssätt som fungerat, stödja samarbeten som kommunerna har med andra aktörer och identifiera vilka hinder som finns för ett effektivt förebyggande arbete idag.

– Att förhindra att barn och unga begår brott är ett prioriterat område i många kommuner. Det känns bra att vi i Växjö kommun kan vara med och bidra för att utveckla arbetet på nationell nivå. Samtidigt får vi ta del av andra verksamheters och kommuners erfarenheter och arbetsmetoder och det kan vi använda för att utveckla vårt eget arbete i Växjö kommun, säger Rizana Mustedanagic, förvaltningschef, förvaltningen arbete och välfärd.

Anledningen till att Växjö kommun har valts ut som deltagare i partnerskapet är bland annat att kommunen bedöms ha kommit långt med tidiga och förebyggande insatser i samverkan med polis och hälso- och sjukvården. Det görs gemensamma insatser ute i skolorna och på Araby familjecentral och kommunens fältgrupp arbetar både förebyggande och uppsökande bland barn och ungdomar för att upptäcka och förhindra begynnande kriminalitet. Sedan flera år tillbaka har Växjö kommun också Tisdagsgruppen där kommunen, bostadsbolagen och polisen träffas varje vecka för en gemensam bedömning av läget i kommunen och insatser som kan behövas.

Utöver Växjö kommun, SKR, Polisen och Sveriges Allmännytta deltar Borlänge kommun, Malmö stad, Göteborgs stad, Stockholms stad och Kramfors kommun i partnerskapet.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons