Annons
Växjö

Växjö kommun räknar med jättevinst 2021

Växjö • Publicerad 24 september 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Lars-Göran Rydqvist

270 miljoner kronor. Så mycket går Växjö kommun i vinst enligt en prognos för helåret 2021.

Nyligen blev kommunens delårsrapport från januari till augusti klar och resultatet är positivt. Kommunen hade ett budgeterat resultat på 33 miljoner kronor för år 2021, men den siffran har nästan tiodubblats. Enligt prognosen väntas kommunen visa ett resultat på 303 miljoner kronor, vilket innebär 270 miljoner kronor i positiv budgetavvikelse.

Annons

Överskottet beror enligt kommunen på ökade skatteintäkter och gediget arbete från samtliga kommunala verksamheter.

– Det är positivt att skatteintäkterna ökar och i takt med att svensk ekonomi återgår till normalkonjunktur kommer vi fortsätta ha ett tydligt fokus på fler i jobb, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från Växjö kommun.

Prognosen visar att det goda resultatet omfattar i princip alla kommunala bolag och nämnder. Nämndernas prognos för 2021 är 172 miljoner kronor bättre än budget. Ett överskott som hänförs till framförallt kommunstyrelsen, utbildningsnämnden, omsorgsnämnden och nämnden för arbete och välfärd.

– Jag är väldigt stolt över det goda arbete som genomförts i våra verksamheter. Sveriges kommuner har varit och är ännu i en mycket komplex situation, som både varit svår att förutse och planera ekonomiskt för. Men vår personal gör ett fantastiskt jobb och vi fortsätter med att sätta välfärden först så att det kan skapa värde för våra invånare, företag och besökare, säger Anna Tenje (M).

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons