Annons
Växjö

Växjö kommun säljer tre vattenkraftverk

Växjö • Publicerad 3 oktober 2022
Lidekvarns kraftverk i Tolg, kan snart kan byta ägare.
Lidekvarns kraftverk i Tolg, kan snart kan byta ägare.Foto: Lars-Goran Rydqvist

För flera år sedan tog Växjö kommunfullmäktige beslut om att sälja tre vattenkraftverk. Förra året rapporterade vi att försäljningen av Böksholms kraftverk, Lidekvarns kraftverk i Tolg och Åby kraftverk hade inletts och under året har en anbudsprocess pågått. Nu står det klart att Jan-Erik Svensson, företagare i Skillingaryd, har gett det vinnande anbudet som är på drygt fyra miljoner kronor.

Jan-Erik Svensson har haft flera stycken vattenkraftverk under 50 års tid. Försäljningen ska nu godkännas av politikerna i Växjö.

Annons

– Verken kostar mycket pengar för våra skattebetalare, i form av främst underhåll. Privata företag i branschen har ofta stora kunskaper om vattenkraftsteknik vilket möjliggör en billigare drift, därför är detta rätt väg att gå, sa Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden, i ett pressmeddelande om försäljningen i november 2021.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons