Annons
Växjö

Växjö kommun ska kartlägga dricksvattnet på landsbygden

Växjö • Publicerad 2 maj 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Lasse Angantyr

Här saknas innehåll

Växjö kommun förbereder en provtagning av dricksvattnet på landsbygden. Detta för att få bättre koll på dricksvattnets kvalitet i de enskilda brunnarna, något kommunen uppger att man i dag har begränsad koll på.

– Jag hoppas att det kommer att vara ett stort intresse. Vi vill att folk ska veta vad de dricker. För vatten är ett så otroligt viktigt livsmedel, säger vattenstrategen Ida Lidholt på Växjö kommun till Smålandsposten.

Annons

Kommunen hoppas genomföra upp till 500 provtagningar av dricksvattnet. Budgeten är på 400 000 kronor och kommunen står för hela notan för fastighetsägarnas provtagningar i sina brunnar och analyssvar.

Syftet med provtagningen är bland annat att få fram ett bättre planeringsunderlag för byggnation på landsbygden. Resultatet kan även bli en faktor som påverkar förhandsbesked och bygglov på landsbygden.

– Vi kanske inte vill lägga massa förhandsbesked och bygglov där vi vet att det är en dålig dricksvattenkvalitet. Då behöver vi eller fastighetsägaren göra fördjupade undersökningar för att vi ska kunna bevilja bygglov, säger Ida Lidholt till tidningen.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons