Annons
Växjö

Växjö kommun vill förbjuda lustgas i centrum

Växjö • Publicerad 26 september 2023
Lustgaspatroner.
Lustgaspatroner.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Växjö kommun vill göra ändringar i de lokala ordningsföreskrifterna och göra det olagligt att bruka lustgas på en rad olika platser i centrala Växjö.

Användningen av lustgas bland ungdomar i berusningssyfte har ökat kraftigt och kan ha negativa konsekvenser på hälsan.

Annons

Det handlar om ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna där Växjö kommun vill att dagens förbud att dricka alkohol på utpekade platser i centrala Växjö, på Spetsamossen, Teleborg, Dalbo och Hovshaga även ska omfatta allmänna lekplatser och skolgårdar för förskolor och grundskolor. Förbudet mot lustgas ska även gälla inom samma områden.

Kommunen menar att bruket av lustgas ”är av sådan karaktär och omfattning att det ger upphov till störande av ordning”.

Region Kronoberg skriver på sin hemsida att användningen av lustgas som berusningsmedel blir allt vanligare bland ungdomar och unga vuxna och att lustgas kan verka ofarligt men att det inte stämmer. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga och obotliga skador på nervsystemet och hjärnan.

Förslaget ska beredas i arbetsutskottet innan kommunfullmäktige fattar beslut om det. Om politikerna ger tummen upp kan förbudet införas den 1 januari.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons