Annons
Växjö

Växjö kommun vill utesluta Ryssland

Växjö • Publicerad 24 maj 2022
Växjö Kommunhus.
Växjö Kommunhus.Foto: Urban Nilsson

Under måndagen röstade Växjö kommun för att utesluta Ryssland ur östersjösamarbetet Union of the Baltic Cities (UBC). Intresseorganisationen har bett samtliga omkring 100 medlemsstäderna att rösta om ryska städers medlemskap i samarbetet.

Växjö kommuns kommunalråd är eniga om att rösta för att utesluta ryska städer från östersjösamarbetet.

Annons

– All påtryckning mot Ryssland är bra och genom att rösta för att utesluta ryska städer från samarbetet uttrycker vi än en gång vårt stöd gentemot Ukraina och landets kommuner och städer, säger Anna Tenje (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Intresseorganisationen har funnits sedan 1991 och består av medlemsstäder från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Ukraina, Polen, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

– Östersjösamarbetet handlar om att främja gemensam och hållbar utveckling i Östersjöregionen. Rysslands invasion av Ukraina är raka motsatsen till detta, varför vi inte ser något annat alternativ än att utesluta dem från samarbetet, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Måndagen den 23 maj var den sista dagen för medlemsstäderna att lämna sin röst. Därefter förväntas UBC offentliggöra ett beslut om ryska städers medlemskap i östersjösamarbetet.

– Vi hoppas så klart att fler städer i samarbetet tänker som vi och att vi genom den här typen av ställningstaganden kan prata med en gemensam, tydlig röst och ta avstånd från det som sker i Ryssland och Ukraina just nu, säger Malin Lauber (S), kommunalråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons