Annons
Växjö

Växjö kommun visar starkt resultat - ”Står rustad för framtida utmaningar”

Växjö • Publicerad 18 februari 2023
Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.
Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Elvedin Basic

Växjö kommun har redovisat sitt preliminära bokslut. Siffrorna ser bra ut för kommunen med ett positivt resultat på 230 miljoner kronor. Överskottet, skriver kommunen i ett pressmeddelande, är bland annat en följd av skatteavräkningar och statsbidrag.

– Det är bra och känns tryggt att vi har ett starkt resultat i ryggen när vi nu, liksom övriga kommuner i landet, går in i en mer osäker period med höjda räntor, hög inflation och försvagad konjunktur, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

De allra flesta av kommunens nämnder visar i bokslutet positiva budgetar, med två undantag, Tekniska nämnden och utbildningsnämnden. Detta förklaras med att de båda hade budgeterat för det förväntade elstödet från regeringen. Elstödet kom dock inte under 2022 vilket resulterade i att budgetarna sprack.

De nämnder som på andra sidan spektrat redovisar den mest positiva budgetavvikelsen är nämnden för arbete och välfärd och omsorgsnämnden. Det menar kommunen beror på en högre nivå på statsbidrag än förväntat samt trygga hemmaplanslösningar som i längden ger lägre placeringskostnader.

– Det preliminära bokslutet visar att Växjö kommun har en ekonomi som står rustad för framtida utmaningar. Tillsammans med en god soliditet och likviditet känns det tryggt och ansvarsfullt inför en alltmer osäker framtid, säger Anna Rosander, ekonomi- och finanschef.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons