Annons
Växjö

Växjö kommuns uppmaningar om fågelmatning: ”Olämpligt”

Växjö • Publicerad 1 juni 2022

Under våren och sommaren är det många som matar fåglar runt om i kommunen. Men med det har också miljö- och hälsoskyddsavdelningen fått ett ökat antal klagomål gällande fågelmatning.

På sin hemsida skriver kommunen att de som vill mata fåglar bör ser till att matningen inte medför olägenhet för andra eller får negativa konsekvenser för fåglarna. Kommunen uppmanar att inte lägga maten på marken utan använda ett fågelbord för småfåglar. Det gör att maten inte drar till sig skadedjur och att sjukdomar sprids mellan fåglarna via avföring i lika stor utsträckning.

Annons

Kommunen skriver också att det är olämpligt, och i vissa fall förbjudet, att mata vilda djur med matrester. Växjö kommun avråder också från att mata änder och gäss med bröd eftersom det kan leda till undernäring och missbildning. Istället är det frön, frukt och grönt som i första hand ska ges.

Dessutom uppmanar kommunen att ta hänsyn till omgivningen då många störs av att ansamlingar av fåglar låter och skräpar ner vid exempelvis badplatser och lekparker.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons