Annons
Växjö

Växjö och nya kommunhuset i The New York Times

Växjö • Publicerad 4 augusti 2021
Det nya jättebygget i centrala Växjö nämns i The New York Times.
Det nya jättebygget i centrala Växjö nämns i The New York Times.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Ansedda tidningen The New York Times har gjort ett stort reportage om träbyggnation. I artikeln nämns flera projekt i Växjö, däribland den nybyggda stationen och kommunhuset.

I reportaget nämns Växjö som den lilla staden som ligger mitt i timmerlandet i Småland och som många ser som ledande inom träbyggande eftersom träbyggnader har varit i centrum för stadens strategi sedan 1990-talet.

Annons

Reportern var på plats i Växjö förra sommaren och träffade Catharina Winberg, dåvarande ordförande för VKAB.

"Det jag såg var imponerande. Stora delar av marken utanför stadskärnan har betecknats som utvecklingsområden endast för trä. Runt staden fanns dussintals byggarbetsplatser för timmerhyreshus, skolor och mer, många av dem med energibesparande åtgärder”, skriver journalisten i The New York Times.

Bland projekten som nämns i artikeln finns nya stations- och kommunhuset. Det beskrivs som ett flaggskeppsprojekt med trä- och glaspaneler i stadens centrum som rymmer den nya centralstationen, stadshuset och affärsverksamheter.

– Jag tror att människor i dag längtar efter saker som är äkta. Och det här är en mycket äkta plats att bo på, med äkta byggnader. De är gjorda av skogen som vi har runt oss, säger Catharina Winberg i reportaget.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons