Annons
Växjö

Växjö Ölfestival firar 10-årsjubileum – ”Vi är en av Sveriges äldsta renodlade ölfestivaler”

Växjö Ölfestival första helgen i april är ett säkert vårtecken. I år firar evenemanget dessutom 10-årsjubileum.
– Denna gång har vi 27 utställare. Nytt rekord, berättar arrangörerna Niklas Davidsson och Robert Andersson.
Växjö • Publicerad 22 mars 2023
Växjö Ölfestival firar 10-årsjubileum. Vi kommer ha nytt rekord i antal utställare. Totalt blir det 27 stycken, säger arrangörerna Niklas Davidsson och Robert Andersson.
Växjö Ölfestival firar 10-årsjubileum. Vi kommer ha nytt rekord i antal utställare. Totalt blir det 27 stycken, säger arrangörerna Niklas Davidsson och Robert Andersson.Foto: David Färdigh

31 mars och 1 april slår Kök11 åter upp portarna till ännu en upplaga av Växjö Ölfestival. Tre pass med totalt 1200 biljetter släpps till det som blivit en självklar tradition för ölentusiasterna. I år firar festivalen dessutom 10-årsjubileum. Arrangörerna Niklas Davidsson från Kök11 och Robert Andersson från Craft Beer Experience konstaterar att de var tidigt ute att anamma den växande öltrenden.

– Idag är en vi en av Sveriges äldsta renodlade ölfestivaler.

Annons

Konceptet är numera välbekant. Provsmakning av öl från en mängd olika bryggerier i kombination med glatt socialt umgänge, Utbudet är denna gång större än någonsin.

– Ja, vi slår nytt rekord med 27 utställare. Det är bryggerier från både när och fjärran. Närproducenter som till exempel Benestad bryggeri, Kosta bryggeri och Kvarnagårdens bryggeri mixas med långväga gäster som Jämtlands bryggeri och Oppigårds bryggeri från Hedemora.

Antalet ölbryggerier i Sverige har ökat kraftigt under det senaste decenniet, men det senaste årets ekonomiska kris påverkar hela branschen.

– Stigande råvaru- och elpriser plus en allmän avvaktan bland konsumenterna gör att många bryggerier har det kämpigt just nu och några har valt att helt avveckla

verksamheten. Men däremot håller ölintresset i sig. Det ser vi inte minst inför festivalen. Biljettförsäljningen rullar på i snabb takt som vanligt.

Växjö Ölfestival har en trogen stampublik men publiken breddas också för varje år. När det gäller de tre passen så ser Niklas och Robert att publikkategorierna skiljer sig något åt.

– På fredagspasset är det mer blandad publik och något av After Work-stämning. Till det första lördagspasset kommer sedan ofta de riktigt hängivna ölfantasterna som vill testa alla nya sorter.

Hinner ni själva njuta något av festivalen eller är det mest förknippat med arbete?

– Det blir mycket jobb, men i år har vi sagt till oss själva att vi ska försöka ta oss tiden att njuta av evenemanget och hinna gå runt mer och prata med folk.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons