Annons
Växjö

Växjö Småland Airport stängd efter klimataktion: Limmade fast händerna på landningsbanan

Småland Airport stängdes efter att två personer tagit sig in på landningsbanan. Båda är nu gripna av polis och flygplatsen har öppnats.
Växjö • Publicerad 31 oktober 2021
Foto: Carl Carlert

Under dagen har flera flygplatser i landet tvingats stänga efter att aktivister tagit sig. På Småland airport är det två personer som tagit sig in.

Enligt polisen rör det sig om två personer, en man och en kvinna båda i 40-årsåldern, som tagit sig in på flygplatsen och limmat fast sina händer på landningsbanan.

bild 1/4
Annons

Båda två har gripits och misstänks initialt för flygplatssabotage och otillbörligt tillträde av skyddsobjekt.

– Vi har en patrull på plats och området söks av för att utesluta fler gärningspersoner, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Under söndagen har det skett flertal aktioner i Sverige, utöver Växjö även på flygplatser i Bromma i Stockholm och i Malmö. Organisationen Extinction Rebellion har tagit på sig ansvaret.

”Jag tycker det är så beklagligt att man gör såna här aktiviteter.”
Ulf Axelsson
Flygplatschef Ulf Axelsson.
Flygplatschef Ulf Axelsson.Foto: Urban Nilsson

Växjö Småland Airport var under en period stängd, men kunde öppnas igen efter att de två misstänkte personerna gripits. Enligt flygplatsens vd Ulf Axelsson blev inga flyg försenade eller inställd till följd av den aktion som skedde i Växjö. Men aktionen på Bromma försenade det plan som under söndagseftermiddagen ska landa i Växjö.

Ulf Axelsson säger så här om det inträffade:

– Jag tycker det är så beklagligt att man gör såna här aktiviteter. Det här tycker jag att man ska sköta med diskussion i stället för att ta sig in på banan, det här är ju ett skyddsobjekt. Det skulle ju kunna vara att ett flygplan som behöver nödlanda eller ett ambulansflygplan som behöver landa och så är det folk på banan, det är ju inte alls bra, säger Ulf Axelsson och tillägger:

– Nu har det ju löst sig rätt så smidigt i alla fall, men det är synd att det ska behöva inträffa.

Johannes TurstamSkicka e-post
Filip BolmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons