Annons
Växjö

Växjö tappar på klimatranking

Växjö • Publicerad 15 juni 2023
Foto: Smålandsposten

För sjätte gången har IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring genomfört en enkätundersökning för att kartlägga Sveriges kommuners arbete med klimatanpassning. Växjö kommun tappar 28 placeringar på rankingen och finns nu på en delad 49:e plats.

– Det är oroväckande att takten i klimatanpassningsarbetet ser ut att minska. Växjö och hela Sverige behöver bli bättre på att hantera extremväder och klimatförändringar, säger Magnus Hennlock på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Annons

IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring har poängsatt kommunernas arbete med klimatanpassning. Växjö får 24 poäng av 33 möjliga. Vid förra undersökningen 2021 fick Växjö 28,5 poäng.

194 kommuner har svarat på enkäten och mer än hälften kommer inte upp till hälften av poängen. På första plats finns Norrköping med full pott.

2021 var Ljungby kommun bäst i länet på en delad 17:e plats med 29 poäng. I år delar kommunen plats 96 med 15,5 poäng. Alvesta kommun klättrar förbi på rankingen efter att ha fått bättre poäng än föregående ranking. Alvesta ligger nu på en delad plats 84 med 17,5 poäng.

Med 11,5 poäng hamnar Tingsryd på en delad 118:e plats och Älmhult får 10,5 poäng och hamnar på en delad 132:a plats. Uppvidinge kommun är sist på rankingen med noll poäng.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons