GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Växjö tingsrätt har häktat två unga män för mord

     Växjö tingsrätt har häktat en 17-åring och en 18-åring på sannolika skäl misstänkta för mord. Samtidigt har två 18-åringar begärts häktade för medhjälp till mordet. Övriga misstänkta har frigivits av åklagaren.
     Växjö • Publicerad tisdag 09:59 • Uppdaterad onsdag 11:09
     Åklagare Emma Berge på väg in till den första häktningsförhandlingen i Växjö tingsrätt där en 17-åring och en 18-åring har häktats misstänkta för mord. Strax bakom kommer Carl-Gustaf Rask, en av Växjöpolisens mest erfarna utredare av grova brott.
     Åklagare Emma Berge på väg in till den första häktningsförhandlingen i Växjö tingsrätt där en 17-åring och en 18-åring har häktats misstänkta för mord. Strax bakom kommer Carl-Gustaf Rask, en av Växjöpolisens mest erfarna utredare av grova brott.
     Foto: Lars-Goran Rydqvist

     – Utredningsläget tycker jag är bra, det finns flera utredningsåtgärder som behöver vidtas men man har hunnit göra mycket initialt, säger åklagare Emma Berge.

     Fem av de tidigare anhållna har släppts, är de helt avförda från utredningen?

     – Ännu är ingen avförd men misstankarna mot dem har inte förstärkts under tiden de suttit anhållna.

     De misstänkta greps väldigt snabbt, vad är förklaringen till det?

     – Det handlar nog om att Växjö är en ganska liten stad så polisen känner sina busar, svarar Emma Berge.

     Häktningsförhandlingarna hölls under tisdagsförmiddagen och både 17-åringen och 18-åringen blev häktade för mord.

     17-åringen valde att inte säga hur han ställer sig till mordmisstanken men han motsatte sig ändå att bli häktad. Han kom i Kriminalvårdens gröna mjukisbyxor och gröna tröja.

     18-åringen förnekade anklagelserna som riktas mot honom. Åtal mot de båda mordmisstänka ska vara väckt den 28 september, men redan nu står det klart att utredningen kommer att ta betydligt längre tid än så. Därför kommer åklagare Emma Berge fortlöpande att tvingas begära förlängd åtalstid.

     Förutom den obligatoriska säkerhetskontrollen fanns både uniformerade och civilklädda poliser i tingsrättens lokaler. Allt för att säkerställa lugnet i lokalerna.

     Samtidigt har Emma Berge begärt ytterligare två 18-åringar, bosatta i Växjö, häktade för medhjälp till mord. En av dem på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, och den andre skäligen misstänkt.

     Häktningsförhandlingarna mot de båda misstänkta medhjälparna kommer att hållas under onsdagen. Om Växjö tingsrätt godtar att häkta en 18-åring skäligen misstänkt för brottet har polis och åklagare en vecka på sig att stärka bevisningen till sannolika skäl. Lyckas man inte med det måste personen då friges.

     En av de unga männen som misstänks ha hjälpt till vid mordet är tidigare helt ostraffad, medan den andre har dömts för flera ringa narkotikabrott.

     För närvarande är alltså fyra män frihetsberövade för inblandning i mordet, resten av de misstänkta har frigivits av åklagaren.

     Mordet inträffade på Bokelundsvägen, alldeles intill Nydalavägen, vid halv fyratiden på lördagsmorgonen. Det var då en 28-årig man kallblodigt sköts till döds med flera skott.

     Polisens teori är att mordet i grunden är ett led i en pågående konflikt mellan olika etniska grupperingar, araber och somalier. En konflikt som Växjöpolisen har god kännedom om. Även skottlossningen mot en fastighet på Nydalavägen i Växjö för några veckor sedan tros ingå i konflikten, den gången kom ingen person till skada.

     Den mördade 28-åringen sköts till döds på Bokelundsvägen i närheten av Nydalavägen och polisen spärrade snabbt av ett stort område. Kriminaltekniker dokumenterade brottsplatsen.
     Den mördade 28-åringen sköts till döds på Bokelundsvägen i närheten av Nydalavägen och polisen spärrade snabbt av ett stort område. Kriminaltekniker dokumenterade brottsplatsen.
     Foto: Carl Carlert

     Av de båda som misstänks ha utfört själva mordet är en bosatt i Växjö medan den andre är skriven på en annan ort i Växjö kommun.

     Den mordmisstänkte 18-åringen förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. Redan som 15-åring dömdes han för att tillsammans med flera andra ha utfört ett brutalt personrån mot en ensam man som de mötte på Bokelundsvägen.

     17-åringen som nu har häktats för mordet är tidigare dömd för flera ringa narkotikabrott och det senaste straffet blev ungdomsvård.

     Daniel JohanssonSkicka e-post
     Lennart ErnstssonSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.