Annons

Växjöadvokat döms till långt fängelsestraff för mordbränder

Växjö • Publicerad 5 februari 2024
Växjöadvokaten döms för att bland annat ha anlagt branden i en kontorslokal på Ulriksbergskyrkans fastighet på Hagadalsvägen i Växjö.
Växjöadvokaten döms för att bland annat ha anlagt branden i en kontorslokal på Ulriksbergskyrkans fastighet på Hagadalsvägen i Växjö.Foto: Privat

Fem och ett halvt års fängelse. Det döms en advokat till efter fyra mordbränder i Ystad och Växjö.

Mannen i 40-årsåldern startade i maj förra året en brand vid en byggnad som tillhör Ulriksbergskyrkan i Växjö. En halvtimme innan larmet om branden köpte mannen bensin i närområdet och intill brottsplatsen hittades ett tygstycke med bensin samt en tändsticksask med Växjöadvokatens DNA.

Annons

Några dagar senare tände han eld på tre olika platser i Ystad. Inom loppet av en timme startade han bränder vid Möbelbutiken Mio, gymmet Friskis & Svettis samt Ystad Saltsjöbad.

Advokaten har nekat till brott och menat att det inte är han som syns på övervakningskamerorna. Men han ska enligt domen ha erkänt för en person i sin närhet att det var han som anlade bränderna.

Mannen döms även för ringa stöld efter att ha snattat en Coca-Cola i en butik.

Enligt Ystads tingsrätt var straffvärdet för de fyra mordbränderna drygt sex års fängelse men eftersom han får räkna med att inte längre ha rätt att vara medlem i advokatsamfundet och har haft restriktioner sedan han frihetsberövades i juni förra året får han ett mildare straff.

Mannen ska också betala skadestånd till de drabbade med 73 000 kronor, varav 10 000 kronor till Ulriksbergskyrkan.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons