Annons
Växjö

Växjöbo bluffade om sina ekonomiska resurser – nekas starta företag

Transportstyrelsen upptäckte att Växjöbon hade bluffat om sina ekonomiska resurser. Nu har myndigheten beslutat att han är olämplig att starta egen taxiverksamhet de närmaste tre åren.
Växjö • Publicerad 1 februari 2024
Förvaltningsrätten i Växjö.
Förvaltningsrätten i Växjö.Foto: Nils Lindgren

I somras ansökte en medelålders man i Växjö om tillstånd för att kunna starta sin egen taxiverksamhet. Det är Transportstyrelsen som utfärdar taxitrafiktillstånd och myndigheten ställer höga krav på de sökande. Bland annat måste den som ansöker ha ett visst yrkeskunnande, tillräckliga ekonomiska resurser för att driva företaget samt ett gott anseende.

Eftersom Växjöbon ansökte om tillstånd för fyra taxibilar krävde Transportstyrelsen att han skulle ha minst en kvarts miljon i eget kapital.

Annons

Mannen kunde vid ansökan visa att han förfogade över bankmedel på 260 000 kronor, men när Transportstyrelsen kort därefter kontrollerade kontohistoriken upptäcktes att han dagen innan ansökan hade fått in överföringar på 155 000 kronor. Och redan dagen efter ansökan försvann 150 000 från hans konto.

Enligt Transportstyrelsen bevisade överföringarna att mannen hade försökt vilseleda myndigheten genom att bluffa om sina ekonomiska resurser och det agerandet gjorde även att han inte uppfyllde kravet på gott anseende.

Myndigheten avslog ansökan och beslutade dessutom att Växjöbon ”ska anses olämplig att bedriva taxitrafik till och med år 2026”.

Mannen överklagade till förvaltningsrätten i Växjö men domstolen gör nu samma bedömning som Transportstyrelsen. Rätten skriver i domen att beslutet om den treåriga olämplighetstiden är väl avvägd.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons