Annons
Växjö

Växjöbo döms för flera brott – lurade husköpare på miljonbelopp

Växjöbon utgav sig för att jobba på bank och lurade flera privatpersoner att betala pengar för att få lån. Nu döms 30-åringen för flera fall av bedrägerier.
Växjö • Publicerad 19 december 2021
Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Bedrägerierna utspelade sig under 2016. Kvinnan som blev hårdast drabbad förde över drygt en halv miljon kronor till ”bankmannen” som en kontantinsats. Men pengarna nådde aldrig mäklarens konto och det planerade husköpet gick i stöpet.

Kvinnan hade då redan sålt sin lägenhet och var tvungen att flytta utan att ha någonstans att ta vägen med sina barn. Hon har ännu inte fått tillbaka pengarna och är i princip hemlös, berättar hon i förhör.

Annons

Flera andra drabbade privatpersoner berättade under rättegången sina historier om hur de lurats på pengar. Ett annat par förde över 610 000 kronor utan att erhålla sitt lovade lånelöfte.

Den 30-årige mannen straffas med två års fängelse för bland annat grova bedrägerier och grova bokföringsbrott. Han beläggs även med ett femårigt näringsförbud.

Utöver mannens dom straffas även hans dåvarande flickvän. Hon har berättat att mannen charmade och lurade henne också och att hon trodde att han var en framgångsrik affärsman.

– Vi reste mycket tillsammans och jag blev involverad i hans livsstil, har kvinnan uppgivit och tillagt att hon allt mer drogs med i mannens ekonomiska förehavanden.

Hon döms till villkorlig dom och 30 000 kronor i böter för grov näringspenningtvätt. Tingsrätten tar hänsyn till att kvinnan förmåddes att medverka i penningtvätten ”genom en närstående person som hon hade anledning att förlita sig på”.

Förutom bedrägerierna döms den 30-årige Växjöbon och en kompanjon för grovt bokföringsbrott sedan de struntat i att bokföra bland annat inbetalningar på 48 miljoner kronor i deras företag inom bilbranschen. Kompanjonens straff blir fängelse i ett år och nio månader samt näringsförbud.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons