Annons

Växjöbo döms till fängelse för mordbrand – tände eld på sin lägenhet som blev totalförstörd

Fyra års fängelse. Det blir påföljden för den man i 60-årsåldern som i slutet av juli i år tände eld på en madrass i sin bostad i Växjö. Lägenheten blev totalförstörd och innebar fara för flera människors liv.
Växjö • Publicerad 30 september 2023
Lägenheten blev totalförstörd i den kraftiga branden. Foto från polisens förundersökning
Lägenheten blev totalförstörd i den kraftiga branden. Foto från polisens förundersökning

Det var under natten den 28 juli som räddningstjänst och polis larmades till en brand i ett flerfamiljshus på Hjalmar Petris väg. När räddningstjänsten kom fram var det öppna lågor i bostaden och kraftig rökutveckling i trapphuset.

Ingen person ska ha kommit till skada och när polisen anträffade lägenhetsinnehavaren, en man i 60-årsåldern, erkände han direkt att han hade startat branden genom att tända eld på sin madrass.

Annons

Mannen åtalades för mordbrand och döms nu till fyra års fängelse. Han har uppgett att han vid tidpunkten för den anlagda branden mådde psykiskt dåligt och att han kände sig hotad av ett gäng med unga män i området som försökte kräva honom på pengar för en påstådd hyresskuld. Den aktuella natten ska han ha ”flippat” och tände eld på en madrass i sitt kök för att ”komma bort från allt, gänget och lägenheten”.

Mannen ska betala 262 500 kronor i skadestånd till fastighetsägaren, kommunala Vidingehem. Beloppet ska täcka Vidingehems självrisk.

Den nu dömde mannen förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret som bland annat avser fängelsedomar för olika vålds- och fridsbrott, som grov kvinnofridskränkning. För sex år sedan dömdes han för misshandel och fem fall av sexuellt ofredande.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons