Annons
Växjö

Växjöbo fejkade studier vid internationellt universitet – lurade till sig 34 000 kronor

Växjö • Publicerad 13 februari 2022
Växjö tingsrätt.
Växjö tingsrätt.Foto: Lars-Goran Rydqvist

En 20-årig man i Växjö fuskade till sig 24 000 kronor i felaktigt studiemedel. Till CSN skickade han in oriktiga personuppgifter och ett fejkat antagningsbevis. Nu döms han för grovt bidragsbrott.

Den 20-åriga mannen ansökte om studiemedel hos CSN för att studera vid ett universitet i Australien. Mannen bifogade ett antagningsbevis från universitetet och fick studiemedel på 34 000 kronor utbetalt till sitt bankkonto i februari i fjol.

Annons

Det visade sig så småningom att 20-åringen hade lämnat oriktiga uppgifter avseende sin studieavsikt till CSN och att antagningsbeviset till universitetet var förfalskat.

Mannen har nekat till brott. Han hävdade att det inte var han som hade skickat in ansökan och att han inte kände till varken antagningsbeviset eller de pengar som han fått insatt på sitt konto.

Till polisen har 20-åringen förklarat att han under samma tidpunkt som ansökan om studiemedlet lämnats in blivit bestulen på sina id-handlingar när han var på gymmet. Varpå han spärrade bankkort och Bank-id direkt.

Men av utredningen framgår det att samma dag som pengarna från CSN kommit in på 20-åringens konto har en överföring på drygt 5 000 kronor gjorts till hans pappa. Vilket enligt tingsrätten motbevisar att mannen inte skulle ha tillgång till sitt bankkonto under den aktuella perioden.

Tingsrätten anser att 20-åringens uppgifter är efterhandskonstruerade och fastställer att ansökan har gjorts av mannen i fråga. Han ska därför dömas för grovt bidragsbrott. Påföljden blir skyddstillsyn med särskilt krav på att han ska delta i frivårdens program för kriminalitetsproblematik.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons