Annons
Växjö

Växjöbo i infekterad arbetstvist – förlorar striden om sin jobbdator

Växjöbon behöll sin jobbdator som innehöll ”viktig bevisning”, efter att han hamnat i en infekterad tvist med arbetsgivaren. Nu har han till slut förlorat striden – sedan Högsta domstolen nekat honom resning.
Växjö • Publicerad 12 december 2023
Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.
Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.Foto: MATHIAS BERGELD

En Växjöbo i 35-årsåldern fick år 2020 ett vikariat inom skolorganisationen i en annan kommun i Kronoberg. Men mannen hamnade snabbt i konflikt med arbetsgivaren och sa upp sig själv.

Han vägrade dock att lämna tillbaka sin jobbdator som han hävdade innehöll ”viktig bevisning” i den pågående konflikten. Enligt Växjöbon hade han nämligen blivit utsatt för trakasserier på arbetsplatsen och inte fått ut hela sin lön, efter att han anmält arbetsgivaren till Skolinspektionen för olika missförhållanden.

Annons

Den kommunala arbetsgivaren anmälde händelsen till polisen och Växjöbon dömdes i fjol i tingsrätten till 31 000 kronor i dagsböter för brottet olovligt förfogande, och han skulle även betala cirka 4 000 kronor i skadestånd för jobbdatorn.

Växjöbon har dock fortsatt att strida för sin rätt i konflikten och överklagade till hovrätten. Domstolen höll inte med mannen om att det ”rådde osäkerhet om kommunen verkligen ägde rätten till datorn”, men sänke dagsbotsbeloppet till 25 000 kronor.

Nyligen överklagade mannen återigen, till Högsta domstolen, som nu har meddelat att man inte tar upp målet för prövning.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons