Annons

Växjöbo i klimataktion – störde ut biltrafik i Stockholm

Växjöbon deltog i en stor aktion i Stockholm där deltagarna limmade fast sig i asfalten i sin kamp för ett bättre klimat.
Nu åtalas han misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten och sabotage.
Växjö/Stockholm • Publicerad 13 april 2023
Aktivisterna stoppade biltrafiken i korsningen Sveavägen–Kungsgatan i Stockholm. Foto från polisens förundersökning
Aktivisterna stoppade biltrafiken i korsningen Sveavägen–Kungsgatan i Stockholm. Foto från polisens förundersökning

En man i 30-årsåldern som bor i Växjö har nu åtalats vid tingsrätten misstänkt för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Växjöbon deltog en eftermiddag i augusti i fjol i en klimataktion i Stockholm city som arrangerades av det radikala nätverket Extinction Rebellion.

Annons

De mellan 70 och 100 demonstranterna tog sig till korsningen Kungsgatan–Sveavägen och flera av dem började limma fast sig i asfalten för att stoppa biltrafiken.

”De klistrar fast sig i asfalten, de kopplar ihop sig med lås och kedjor, det tillkommer deltagare med begagnade cyklar som används att kedja fast sig i … alla åtgärderna var gjorda för att försvåra för polisen att avbryta deras aktion”, uppgav ett av polisbefälen på platsen.

Växjöbon var en av dem som inte hörsammade polisens order om att lämna platsen och poliserna var tvungna att lyfta bort de aktivister som hade klistrat och kedjat fast sig.

När Växjöbon förhördes erkände han brott. På frågan varför han inte lydde polisens order sa han att ”något värre kommer att ske om jag inte står upp för klimatkrisen, något värre än böter”.

Här saknas innehåll

Extinction Rebellion

• Extinction Rebellion (ofta förkortat XR) är ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevålds-motstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och rörelsen kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

• Extinction Rebellion har genomfört flera aktioner, däribland blockader av gator och byggnader, hungerstrejker och ockupationer.

Källa: Wikipedia

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons