Annons

Växjöbo körde för gammal lastbil – slipper polisens böter

Lastbilen var av äldre modell och indikerade inte att baklysena var trasiga.
Nu frias Växjöbon i tingsrätten – och slipper betala polisens böter.
Växjö • Publicerad 25 juni 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Lena Ehring

En natt i maj stoppade en polispatrull en lastbil på Furutåvägen sedan man upptäckt att båda baklysena var trasiga. Föraren, en Växjöbo i 40-årsåldern, vägrade dock att betala ordningsboten och åklagaren fick då ta fallet till Växjö tingsrätt, där han blev åtalad för brott mot trafikförordningen.

Vid rättegången nekade mannen till brott och berättade att han inte visste om att baklyktorna inte fungerade eftersom lastbilen är av äldre modell och inte ”ger tecken på att en lampa är sönder”.

Annons

Den polis som kontrollerade lastbilen bekräftade för domstolen att han inte hade sett någon varningslampa gällande belysningen på instrumentpanelen.

Nu frias Växjöbon från åtalet och slipper därmed betala polisens böter. ”Det är inte styrkt att XX haft uppsåt eller varit medvetet oaktsam eller på något sätt kunnat få insikt om aktuell problematik under färd och han kan därför inte hållas ansvarig”, skriver tingsrätten i den friande domen.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons