Annons
Växjö

Växjöbo lurad av liga specialiserad på hundsmuggling

Växjö • Publicerad 20 mars 2022
Valparna som smugglades från Litauen till Sverige i en skåpbil. Minst 19 resor gjorde smugglarna och valparna köptes av ovetande privatpersoner. Foto: Tullen.
Valparna som smugglades från Litauen till Sverige i en skåpbil. Minst 19 resor gjorde smugglarna och valparna köptes av ovetande privatpersoner. Foto: Tullen.

En man bosatt i Växjö hade länge funderat på att köpa hund. Valet föll på en fransk bulldog och på Blocket hittade han en annons. Det stod att hunden hade EU-pass och när Växjöbon tog kontakt med säljaren sa han att hunden var registrerad hos Jordbruksverket. Någon ytterligare information om hundens bakgrund fanns inte.

Mannen bestämde sig för, trots de knapphändiga uppgifter, att köpa valpen och swishade säljaren 20 000 kronor. Snart upptäcktes att hunden hade ett ganska aggressivt beteende och gjorde några utfall mot Växjöbons barn.

Annons

Polisen kunde senare avslöja att säljaren var delaktig i en liga som hade specialiserat sig på smuggelhundar. Nu åtalas säljaren och två andra personer vid Halmstad tingsrätt misstänkta för inblandning i härvan, rapporterar Smålandsposten. Minst 69 valpar ska vid en rad tillfällen ha smugglats i en skåpbil från Litauen till Sverige. Brottsmisstanken gäller grov olovlig befattning med smuggelgods.

De åtalade är två män och en kvinna. Via nätet har de sålt insmugglade hundar till privatpersoner för miljonbelopp. Köparna är exempelvis bosatta i Växjö, Lyckeby, Borås, Nässjö, Halmstad, Örkelljunga, Laholm, Kungsbacka och Kristianstad.

Växjöbon och övriga köpare har under utredningen hörts som vittnen.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons